AVP s preventivnimi akcijami opozarja na posledice alkohola in drog v prometu

0

Na kongresnem trgu v Ljubljani danes poteka osrednji dogodek nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Aktivnosti bodo po vsej Sloveniji ves december potekale v sodelovanju Agencije za varnost prometa, ministrstva za zdravje, policije in nevladnih organizacij.

Poleg preventivnih aktivnosti bo policija v decembru izvajala poostren nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Javnost želijo s skupno celomesečno akcijo spodbuditi k ničelni toleranci do uporabe teh snovi, ki imajo v prometu usodne posledice.

Po besedah v.d. direktorice Agencije za varnost prometa Vesne Marinko se je letos v Sloveniji povprečna stopnja alkoholiziranosti v prometnih nesrečah s smrtnim izidom zvišala, na slovenskih cestah pa je zaradi alkoholiziranosti povzročiteljev umrlo že več kot 30 oseb, 659 pa jih je bilo lažje ali težje poškodovanih. Tako je bila vsaka tretja smrtna žrtev v prometnih nesrečah letos posledica alkoholiziranih povzročiteljev.

“To ni zgolj statistika, za številkami stojijo ljudje. Govorimo o odgovornosti, ne le do sebe, ampak tudi do naših najbližjih in vseh ostalih udeležencev v prometu,” je poudarila v izjavi za medije in izpostavila nekaj zaskrbljujočih številk – letošnji rekorder je tako po njenih besedah imel v krvi 3,7 promila alkohola, več kot tri promile alkohola v krvi so namerili tudi pri dveh kolesarjih.

Na povečanje števila prometnih nesreča s smrtnim izidom zaradi alkoholiziranosti je opozoril tudi vodja sektorja prometne policije na generalni policijski upravi Ivan Kapun in pojasnil, da se je zadnji tak primer zgodil v petek zvečer, ko sta v Kostrivnici pri Šentjurju v prometni nesreči umrla dva moška. “Zato je pomembno spodbujati aktivnosti, ki vplivajo na zavest voznikov, da je vožnja pod vplivom alkohola nesprejemljiva,” je poudaril.

Alkohol po Kapunovih besedah najbolj vpliva na sposobnost zaznavanja na cesti. “Vozniki pod vplivom alkohola precenjujejo svoje sposobnosti, moteno je ravnotežje, zorni kot, izzivajo nevarnost s prehitro ali prepočasno vožnjo, prevozijo rdečo luč in podobno,” je naštel.

Aktivnosti, ki jih bo ta mesec izvajala policija, po Kapunovih besedah niso namenjene kaznovanju udeležencev v prometu, ampak osveščanju.

Da za alkohol ni prostora na slovenskih cestah, je opozorila tudi generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec. Po njenem mnenju so doslej s skupnim ukrepanjem – eden od ukrepov je tudi akcija Slovenija piha 0,0 – že dokazali, da je navade voznikov mogoče spreminjati.

Da alkohol ne sodi na ceste, se strinjajo tudi rekreativni tekači, ki pozivajo k pravilni in zdravi rekreaciji ter po njej tudi zdravi regeneraciji. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen