Ameriška vojska napadla oporišča proiranske milice v Iraku in Siriji

0

Ameriška vojska je v nedeljo zvečer izvedla letalske napade na oporišča paravojaške skupine v Iraku in Siriji, ki jo podpira Iran. Bombardiranje je bilo odgovor na petkov raketni napad na iraško vojaško oporišče v Kirkuku, v katerem je bil ubit ameriški pogodbeni sodelavec. Iran je v odzivu sporočil, da so ZDA z napadi izkazale podporo terorizmu.

Po navedbah iraških varnostnih sil je bilo v napadih ameriške vojske ubitih najmanj 25 borcev skupine Kataib Hezbolah, več kot 50 je bilo ranjenih.

Šiitska milica Kataib Hezbolah je na ameriškem seznamu terorističnih organizacij.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v nedeljo v Washingtonu posvaril Iran pred povračilnimi ukrepi, če bodo življenja Američanov ogrožena.

“Kar smo naredili danes, je bil odločen odgovor, o čemer že več mesecev jasno govori predsednik Trump – da ne bomo mirno stali ob dejanjih Islamske republike Iran, ki ogrožajo Američane,” je dejal Pompeo.

Ameriški obrambni sekretar Mark Esper je za medije pojasnil, da so vojaška letala F-15 napadla pet tarč, povezanih s Kataib Hezbolahom. Po navedbah Pentagona so bile tri tarče na zahodu Iraka, dve pa na vzhodu Sirije. Tarče so bile bodisi skladišča orožja bodisi poveljniški in nadzorni centri, je pojasnil Esper.

Iraški viri so sporočili, da je bil tarča enega od napadov sedež Kataib Hezbolaha v okrožju al Kaim, kjer so bili ubiti najmanj štirje poveljniki te milice, poroča BBC.

Iran je v odzivu sporočil, da so ZDA z napadi izkazale podporo terorizmu. “Amerika je s temi napadi pokazala trdno podporo terorizmu ter zanikanje neodvisnosti in suverenosti držav in mora sprejeti posledice za to nezakonito dejanje,” je sporočil tiskovni predstavnik vlade v Teheranu Abas Musavi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen