Židan se je ob dnevu pravosodja dobesedno delal norca: “Pri načelu delitve oblasti je treba narediti napredek.”

5

Vidni predstavniki pravosodja in politike so danes na Brdu pri Kranju zaznamovali dan pravosodja. Slavnostni govornik je bil predsednik DZ Dejan Židan, ki je v govoru izpostavil pomen načela delitve oblasti. To načelo za vse tri veje oblasti predstavlja velik izziv, zato moramo na tem področju bolje razmišljati in narediti napredek, je dejal.

Židan je sicer v govoru pohvalil napredek, ki ga pri svojem delu beleži slovensko pravosodje, hkrati pa poudaril, da je “graditi učinkovit, kakovosten in pregleden pravosodni sistem odgovornost vseh nas”. “Pri tej poti v boljši svet vam bodo moja vrata in vrata DZ vedno odprta tudi v prihodnje,” je dejal. A Židan se je danes seveda predvsem na veliko sprenevedal, če ne že odkrito norčeval, ko je govoril o načelu delitve oblasti. Še pred pol leta nazaj so se med volilno kampanjo za evropske volitve nekateri mariborski sodniki na veliko in javno (!) družili z vidnimi člani SD (direktor Elektra Maribor Boris Sovič) in s takratnimi kandidati SD za evropske poslance (Milan Brglez, Tanja Fajon).

PREBERITE ŠE TO: Zlizanosti med SD in nekaterimi mariborskimi sodniki se sploh več ne skriva, slednji celo paradirajo s totalitarnimi komunističnimi simboli na majicah!?

Ministrica za pravosodje Andreja Katič in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič sta v pogledu na prehojeno pot pravosodja med uspehi izpostavila uspešno skrajševanje sodnih postopkov, zato sodni zaostanki po njunih besedah niso več sistemska težava. Je pa Katičeva opozorila, da nekateri postopki še vedno trajajo predolgo ter da je “za posameznika vsak postopek, ki traja predolgo, nesprejemljiv”. Florjančič je sicer ocenil, da so časi reševanja zadev v povprečju v povsem sprejemljivih mejah.

Kot izjemno pomembno za delovanje sodišč je Katičeva v nagovoru izpostavila oblikovanje sodne prakse, “saj v zakonih nikoli ne bomo mogli opisati vseh situacij”. Pri slednjem ima po njenih besedah veliko vlogo samo sodstvo, ki pa se včasih, ko naleti na težave, morda tudi neupravičeno izgovarja na nedorečeno zakonodajo. “Ali ni včasih morda nedorečena zakonodaja zgolj priročen izgovor in ali so res izkoriščene vse možnosti, ki jih daje zakonodaja?” je vprašala.

Glede ugleda sodišč je dejala, da številke govorijo o tem, da sodni sistem na splošno deluje dobro, žal pa na ugled sodstva po njenih besedah negativno vplivajo nekateri posamezni primeri, izpostavljeni v javnosti. “Kot stroka morate stopiti skupaj in odklone primerno in pravočasno nasloviti,” je pozvala zbrane.

Med prihodnjimi načrti ministrstva je poudarila prenovo mreže sodišč, kjer je znova izpostavila, da je njeno vodilo, “da sodišč ne ukinjamo in da ljudem ne omejujemo dostopa do njih”.

Na slovesnosti so med drugim podelili nagrade za delo na področju pravosodja, in sicer medalje in diplome za življenjsko delo ter diplome za nadpovprečne delovne uspehe ali prizadevanja ter za uspešno končane zahtevne projekte. Medalji za življenjsko delo sta prejela nekdanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer in upokojeni vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar.

Dan pravosodja so začeli zaznamovati leta 2007 na predlog takratnega pravosodnega ministra Lovra Šturma in predsednika vrhovnega sodišča Franca Testena. Sicer so 4. november kot dan pravosodja izbrali, ker je na ta dan leta 1918 začela veljati uredba o ureditvi in delovanju pravosodja, po kateri je uradni jezik na sodiščih postala slovenščina. (sta/ured)

Št. komentarjev: 5
 1. bruh pravi

  sami post-komunistični legalno mafijski smrdeči rdeči pra sci in svi nje na kupu….le tole….pa naj bodo zaposleni na sodiščih ali v parlamentu…ajd…le enoumje, udbaško čredništvo in divje sovraštvo do drugače mislečih jih druži…ajd….rdeči mafijski nestrpneži…nič novega….ajd

 2. raft pravi

  Kaj n kako bomo z njimi, pa da si ne umažemo rok?

 3. maki pravi

  Ta je pa tudi en navadni pajac in potrčko. Židan je res najslabša izbira murgelskega botra, ker bo SD na naslednjih volitvah doživela še slabši rezultat in prav je tako!

 4. linke pravi

  med osamosvojitveno vojno bi jih moral kastrirat to golazen od sd

 5. Janez Kepic-Kern pravi

  ŠALA
  Sin
  “prvega človeka” v R. Slovenije – najde med pospravljanjem šare v stanovanju
  DROBNO, STARO, RDEČO KNJIŽICO
  na kateri je pisalo – ZVEZA KOMUNISTOV SLOVENIJE.
  Sinček vpraša – očita: ” A ta ZVEZA KOMUNISTOV – je bila pred sedanjo tvojo stranko SD.
  “Ja” reče oči.
  “”ZVEZA KOMUNISTOV je bila pa naslednica KOMUNISTIČNE PARTIJE,
  ki je bila prava politična organizacija od DELAVCEV za DELAVCE”
  “Aja” reče sinček
  ” kaj si pa ti delal v tej delavski stranki”?
  Oči reče:”da bi kaj res delal, tega se ne spomnil, KIMAL sem veliko,
  kot zdaj sem LJUDEM VŠEČNO GOVORIL IN SE PRIJAZNO SMEJČKAL.
  Kot še zdaj”
  Sinček reče:” to – kimal, všečno govoril itd. to bi pa jaz – tudi delal.
  In dober denar dobil za to – nič težko “delo” ”
  “Te bom jaz naučil – KIMANJA,, VŠEČNEGA GOVORJENJA , SMEHLJANJA
  – imam veliko
  prakse v
  KIMANJU, PRAZNEM, VŠEČNEM GOVORJENJU, SMEHLJANJU – BREZ RAZLOGA”
  reče oči – “prvi mož”.
  “Pa ne pozabi mu dati
  RDEČE KRAVATE — DA SE BO VIDELO, DA JE DELAVEC”
  reče
  pri “SD mož”, ki je prišel na obisk. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE
  o drobni rdeči knjižici
  “ZVEZA KOMUNISTOV”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen