VDT Zvonko Fišer na tožilstvo že vložil ovadbo zoper Mahniča. Poslanec neustrašno: Ovadil me je eden glavnih obrazov mafije!

10

Vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer je na tožilstvo vložil ovadbo zoper poslanca SDS Žana Mahniča zaradi razžalitve. “Izjava ‘mafija je zaščitila mafijo’ je žaljiva obdolžitev in s tem se ne gre igrati,” je za STA dejal Fišer. Mahnič je danes vztrajal, da stoji za svojimi izjavami.

A poslanec Mahnič ostaja neustrašen, saj je na Twitterju glede Fišerjeve ovadbe zapisal: “Da te ovadi eden glavnih obrazov mafije, ki sem jo omenjal, je dokaz, da sem to pravosodno tvorbo poimenoval s pravimi besedami. Veselim se dokazovanja, da nekateri v pravosodju delujejo kot #mafija. Vključno z Zvonkom Fišerjem. #globokadržava

Ustavno sodišče je v sredo do končne odločitve zadržalo tudi izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, v kolikor se nanaša na državne tožilce. Preiskovalna komisija DZ v zadevi Kangler tako do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo smela izvajati niti preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na tožilce, ne samo na sodnike.

Mahnič, sicer predsednik omenjene preiskovalne komisije, je v odzivu na to odločitev najprej na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Ko gre za prvorazredne, odločijo takoj oz. dan pred zaslišanjem tožilcev, saj bi morala biti danes zaslišana Pušnik in Šketa. Mafija je torej zaščitila mafijo.” V izjavah pa je dodal še, da imamo “očitno policijsko državo, pravosodje brez nadzora in nekatere ustavne sodnike, ki ščitijo svoje kolege. Kot da bi gledal kakšen film o mafiji.”

Žan Mahnič: Vsaka država ima svojo mafijo, v Sloveniji pa ima mafija svojo državo

“Aktualno dogajanje je naši preiskovalni komisiji dalo še dodaten zagon in še pred sprejemom delnega poročila bomo začeli vlagati kazenske ovadbe,” je danes povedal Žan Mahnič.

V sredo so ustavni sodniki do končne odločitve zadržali izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, ki se nanaša na državne tožilce. Kot je po odločitvi ustavnega sodišča povedal Žan Mahnič, predsednik preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler in drugi, je ustavno sodišče s tem dejanjem poslalo jasno sporočilo, da imamo v Sloveniji pravosodno oblast, ki je brez nadzora, kar so značilni elementi policijske države.

Poslanec je obenem glede omenjene odločitve ustavnega sodišča na svojem tviter profilu zapisal še: “Ko gre za prvorazredne, odločijo takoj oziroma dan pred zaslišanjem tožilcev, saj bi morala biti danes zaslišana Pušnik in Šketa. Mafija je torej zaščitila mafijo.” Na omenjeni zapis poslanca se je odzval nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic, odzvalo se je tudi društvo državnih tožilcev Slovenije, danes pa še predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez.

Kot je danes v izjavi povedal Mahnič, ima vsaka država svojo mafijo, v Sloveniji pa ima mafija svojo državo. »Moj odziv je bil, da je mafija zaščitila mafijo. Tisti, ki so se v mojih izjavah prepoznali, so se tudi odzvali. Naj spomnim: Zoranu Jankoviću odpišejo 45 milijonov evrov dolga, v Ljubljani čez vodovod gradijo kanalizacijo tudi brez ustreznih dovoljenj, tisti, ki so pokradli milijarde evrov v slovenskih bankah se prosto sprehajajo, tisti, ki so kradli davkoplačevalske milijone s tem, ko so dobavljali drago medicinsko opremo, uživajo na svojih jahtah, sodniki vse to ščitijo. Vsa ta dogajanja, kar sem jih naštel, poleg še številnih drugih primerov, pa lahko poimenujemo kot eno navadno mafijo,« je dejal poslanec in dodal, da zanj mafijo pomeni tudi tisti, ki mafijo ščiti.

»Ko pa gre za drugorazredne državljane in tiste, ki nimajo povezav z mafijo,  pa jih sodniki in tožilci zaničujejo, sodijo proti njim, jih po krivem obtožijo, … Tiste, ki so dejansko krivi, pa celo oprostijo,« je bil še kritičen Mahnič, ki je medije pozval, naj na svojih spletnih straneh naredijo  anketo s preprostim vprašanjem o tem, ali ljudje menijo, da slovensko pravosodje deluje kot mafija in naj dodajo odgovore da, ne, ne vem. »Stojim za tem, kar sem rekel,« je še dejal Mahnič.

Nato je tudi spomnil, da je bilo že večkrat rečeno, da predsednik ustavnega sodišča dr. Rajko Knez ne bi smel razsojati v primeru v povezavi s Francem Kanglerjem, tudi dr. Accetto ne. »Če drži, kar poročajo nekateri mediji, da sta se dr. Knez in generalni državni tožilec Šketa dogovorila, da tožilstvo zavrže kazenske ovadbe proti ustavnim sodnikom v zameno pa jih bo ustavno sodišče zaščitilo pred parlamentarno preiskovalno komisijo, je to škandal prve vrste, kjer bi morali odgovarjati vsi omenjeni in bi morali tudi odstopiti,« je bil še oster Mahnič.

Na vprašanje o tem, da je Matevž Krivic pozval k vložitvi predloga za Mahničev kazenski pregon zaradi razžalitve, je poslanec SDS dejal, da se kazenskega pregona veseli, »saj lahko dokažem, da delujejo kot mafija.« Ob tem je kot zanimivo izpostavil dejstvo, da se je na njegov zapis odzval prav Matevž Krivic, zagovornik več sto milijonskih odškodnin iz državnega proračuna za okoli 25.000 takoimenovanih izbrisanih in da se pri tem sklicuje na nek ameriški model. »Naj povem, če v Ameriki kongres na zaslišanje pokliče tožilca ali sodnika, ta brez ugovarjanja in brez vprašanj na zaslišanje pride,« je povedal Mahnič ter dodal, da bi se gospod Krivic lahko pozanimal o ameriškem sistemu, preden daje tovrstne izjave.

Poslanec je še opozoril, da je o pravosodju že večkrat, tudi v Državnem zboru, govoril kot o mafiji »in ne vem, zakaj o tem sedaj, ko se je odzval zagovornik izbrisanih, tako vneto poročate.« Po besedah poslanca sicer odločitve ustavnega sodišča ne spoštuje, jo pa upošteva, prav zato je po odločitvi sodišča tudi preklical že napovedana zaslišanja tožilcev.

»Je pa vse to dogajanje naši preiskovalni komisiji dalo še dodaten zagon in lahko povem, da bomo še pred sprejemom delnega poročila začeli vlagati kazenske ovadbe,« je zaključil Mahnič.

V zvezi s temi izjavami je nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic ustavno sodišče in predsednika republike Boruta Pahorja pozval k predlogu za kazenski pregon Mahniča.

Slednja predlogu nista sledila, je pa ovadbo vložil Fišer in v njej po poročanju Radia Slovenija med drugim zapisal, da je kot tožilec in kot nekdanji ustavni sodnik globoko užaljen ob Mahničevih izjavah.

Oglasili so se tudi z Vrhovnega državnega tožilstva, kjer so izrazili zaskrbljenost ob Mahničevi izjavi. “Ker gre po našem mnenju za nedopusten napad na institucije v pravosodju, pričakujemo ustrezen odziv pristojnih državnih institucij,” so zapisali.

Pravosodna ministrica Andreja Katič, ki je poslančevo izjavo označila za nesprejemljivo, pa je ob tem izrazila obžalovanje, da se mora sploh odzivati na populizme.

Mahnič je danes medtem vztrajal, da stoji za svojimi izjavami. V izjavi za novinarje, ki jo je dal sicer še pred novico o Fišerjevi ovadbi, se je obregnil ob “poročanje nekaterih medijev, da sta se Knez in generalni državni tožilec Drago Šketa dogovorila, da tožilstvo zavrže kazenske ovadbe proti ustavnim sodnikom v zameno za to, da jih bo ustavno sodišče zaščitilo pred preiskovalno komisijo”. Če to drži, je to po Mahničevih navedbah “škandal prve vrste in bi morali vsi odgovarjati tako, da bi odstopili, in še kaj drugega”.

Na pozive k njegovemu kazenskemu pregonu je dejal, da se slednjega veseli. “Jaz jim bom lahko dokazal, da delujejo kot mafija, oni pa meni ne bodo mogli dokazati, da ne delujejo kot mafija,” je dodal.

Na komentar, da ne govori tako ostro, ko ustavno sodišče odloči na primer v prid njegove stranke, pa je odgovoril, da se je prvič odzval v takem slogu. “Je pa res, da sem že večkrat v DZ o pravosodju govoril kot o mafiji,” je dodal.

Ponovil je, da je treba odločitve sodišč upoštevati, ni pa jih treba spoštovati, saj ne moreš spoštovati nečesa, s čemer se ne strinjaš. Poudaril je, da upošteva tudi zadnji odločitvi ustavnega sodišča, ki je zadržalo preiskavo sodnikov in tožilcev.

Po njegovih besedah so zadnji dogodki dali preiskovalni komisiji še dodaten zagon in bodo verjetno še pred delnim poročilom začeli vlagati kazenske ovadbe. Proti komu, pa ni želel razkriti.

Danes se je sicer oglasil tudi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, ki je Mahničevo izjavo označil kot neprimerno, saj po njegovih besedah izraža nespoštljiv odnos tudi do drugih institucij državne oblasti, ne le ustavnega sodišča.

V uradu predsednika republike pa so v četrtek za STA med drugim navedli, da predsednik “vselej opozarja, da se moramo vsi, zlasti politiki, ki sodelujemo v javnem dialogu, disciplinirano vzdržati vsake izjave, ki jo kdo lahko razume kot žaljivo, nestrpno ali celo sovražno”. (sta/ured)

Št. komentarjev: 10
 1. roža pravi

  Mahnič je res neustrašen, a te borbe SDS ne more dobiti. Vsa dobra in koristna dela stranke za državo, se lahko s tako nepremišljeno izjavo povsem izničijo. Škoda.

 2. Jože pravi

  Fišerja je treba s..k.t!

 3. dejstvo pravi

  Mah, na koncu iz vsega skupaj tako ne bo nič, niti iz te ovadbe, niti iz te preiskovalke, karavana pa bo šla dalje svojo pot…

 4. bruh pravi

  ta pravi se je oglasil….ogabno….v komunizmu je ta smrdeči NESTRPNI partijski svi njski državni kaderćek , neusmiljeno preganjal drugače misleče in jih udbaško zapiral, potem pa v kao jugodemokraciji nadaljeval to kar je bil pač navajen in vzgojen delati…….ajd..ogabne, nestrpen , sistemsko MAFIJSKI ….ad..nič novega…

 5. bruh pravi

  drugje se mafije borijo proti državi, v slovenistanu, kot v belorusiji, severni koreji, na kubi in še kje drugje, je mafija država sama…..ajd…bravo žan…ajd

 6. bruh pravi

  Bruh pravi Pred 21 ur (napoved)…..

  bo pa lepo opazovati, kako se bodo naši rdeči MAFIJSKI pra sci in svi nje oglašali in krulili…..kar tekmovali bodo, kdo bo bolj glasen, kdo bolj popljuval drugače mislečega in polizal stare smrdeče mafijske ri ti, ki so na visokih državnih stolčih..ajd…..

  haha ni kaj, sloveniSATANSKO sodstvo je še bolj ogabno, smrdeče in mafijsko od beloruskega, kubanskega, severnokorejskega….ahahahahah…ker pač uspe MAFIJSKo delovati celo znotraj demokratične EUrope…ahahhahahah..in ČESTITKE ŽANU:……hahahahaha

  kot da bi vedel…….ahahahahahahah

 7. Janez Kepic-Kern pravi

  Upam,
  da bo ta sporni tožilec dosegel, doživel – NASPROTNE UČINKE – kot jih želi !
  Čudi me tudi,
  kako da še ni – UPOKOJEN, V PENZIJI . ta Z. F. ?
  Mislim, da je bl rojen leta 1949. Zakaj ni v pokoju?L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

 8. mirror pravi

  Nekaj časa nazaj je predsednik sodišča v gostinskem lokalu grozil določeni osebi iz desne politične strani, da jo bo treba s**kat. To je ponovil še enkrat, da so prisotni slišali. Zakaj nekdanji tožilec ne ovadi njega? Naj ima enake vatle za vse. Samo pri nas zakon velja za male ljudi z ulice, kot se je za davkoplačevalce izrazil nekdanji premier. Za izbrance se vse presliši. Njihovi dolgovi se črtajo, reveže pa ostro preganjajo za drobiž.

 9. haapy yack pravi

  hoj
  Ja oefarji se res vedejo kot majhni otroc, ko jim vzameš liziko.
  boditevcvetju

 10. Muco pravi

  Takole bom rekel, nisem še nikoli zvečer srečal koga od teh “ciganov”. Vendar verjemi, v koliko se bova kdaj srečala v življenju, bo nekdo od naju obležal. Vem pa da si ne upajo ti cigani zvečer na ulico….jaz si upam….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen