V samostojni Sloveniji na cestah umrlo kar 7526 oseb! Ob dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč opozorila o odgovornosti vsakega posameznika za prometno varnost.

0

Predstavniki institucij, nevladnih organizacij in verskih skupnosti so se danes ob osrednjem obeležju na Novih Žalah poklonili žrtvam prometnih nesreč na slovenskih cestah. V samostojni Sloveniji je na cestah umrlo skupno 7526 oseb, letos 90. Današnji govorniki so poudarili pomen odgovornosti vsakega posameznika za prometno varnost.

Smrt vsakega posameznika v prometni nesreči tako ali drugače prizadene vsaj še sedem njegovih bližnjih, kar pomeni, da to “rano v srcu” v Sloveniji nosi vsaj 50.000 oseb, je opozoril vodja zavoda Varna pot Robert Štaba. Tudi v. d. direktorice Agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko je opomnila, da so prometne nesreče “opomnik, kako malo je v prometu potrebno, da se življenje nepredvidljivo hitro konča, za preživele, svojce in prijatelje pa za vedno spremeni”.

Na svojce žrtev prometnih nesreč je v svojem nagovoru spomnila tudi generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. “Vse prevečkrat med podatki o nesrečah ostanejo spregledani svojci, ki izgubijo svoje najdražje ali po nesreči postanejo skrbniki hudo poškodovanih bližnjih,” je dejala in ob tem opozorila, da žrtve prometnih nesreč in njihovi svojci, ki se jim je življenje obrnilo na glavo, s svojo stisko pogosto ostanejo sami.

Bobnarjeva je izpostavila veliko zavezo policije ter partnerskih organizacij na tem področju, med drugim agencije za varnost prometa ter nevladnih organizacij. Kot je dejala, skrb za varnost prometa velikokrat pomeni tudi izvajanje nepriljubljenih ukrepov.

Štaba je opomnil, da se tudi povzročitelji prometnih nesreč težko soočajo s to izkušnjo. “Ta spomenik je spomenik sprave tako za umrle kot za povzročitelje prometnih nesreč,” je ocenil Štaba in dodal, da je korak k celjenju ran prav odpuščanje. “Čas namreč ne celi ran, kot govorijo. Zato se moramo vsi v naši družbi potruditi, da odpuščanje pride kmalu, da lahko ljudje zaživimo,” je poudaril.

Štaba je prepričan, da je tudi odpuščanje povzročiteljem prometnih nesreč ključ do vizije nič, torej brez smrtnih prometnih nesreč. Bobnarjeva pa je izrazila obžalovanje, da je Slovenija še vedno daleč od vizije nič.

Na današnji slovesnosti so zbrane nagovorili tudi škof Evangeličanske cerkve Geza Filo, generalni tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić ter ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Da smrt posameznika v prometni nesreči ni le družinska tragedija, temveč resna družbena škoda, je opozoril Porić. “Dokler se ne bomo zavedali, da se nesreče ne dogajajo izključno drugim, temveč lahko doletijo tudi vsakega izmed nas, ne bo napredka,” je poudaril. Zato je po njegovem prepričanju naloga vsakega posameznika, da si prizadeva za varen promet, pomembna pa je tudi kolektivna zavest o viziji nič.

Podobno je menil razmišljal Filo. “Kot ljudem nam ne more biti vseeno, kako se obnašamo. Tudi v prometu,” je dejal evangeličanski škof in dodal, da “vsi potrebujemo skupne vrednote, cilje, ideale in vizije. Med njimi je tudi čim manj poškodovanih in mrtvih na cestah”.

Zore pa je ob nizanju statistik o prometnih nesrečah opozoril, da so za temi številkami posamezniki z imeni, obrazi in čustvi. Da bo nesreč čim manj, je treba vzgajati ljudi. Prometna vzgoja ter spoštovanje sebe in drugih pa se mora začeti že pri majhnih otrocih, je poudaril.

Današnje slovesnosti so se udeležili tudi več svojcev umrlih v prometnih nesrečah, predstavniki Združenja šoferjev in avtomehanikov Slovenije ter avtor obeležja na Žalah Marko Marjan Mušič.

Tretji četrtek v novembru že več kot desetletje obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Ta letos poteka pod geslom Življenje ni rezervni del z željo poudariti vlogo in pomen človeka, medsebojnih razmerij in življenjskih vrednot. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen