Turčija za ponedeljek napovedala vračanje džihadistov v njihove domovine

0

Turški notranji minister Süleyman Soylu je danes napovedal, da bo Turčija v ponedeljek začela z vračanjem tujih džihadistov v njihove domovine. Soylu je že v začetku tedna dejal, da je v turškem ujetništvu približno 1200 tujih pripadnikov skrajne skupine Islamska država. Med nedavno vojaško operacijo na severu Sirije je Turčija ujela 287 borcev.

“Sedaj vam sporočamo, da vam jih bomo začeli vračati. Začeli bomo v ponedeljek,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes napovedal turški notranji minister.

Turčija je doslej kritizirala zahodne države, ker zavračajo sprejem lastnih državljanov, ki so se v Siriji in Iraku borili na strani Islamske države. Nekaterim so celo odvzele državljanstvo. Zaenkrat še ni znano, ali bo Turčija lahko vrnila tiste, ki so jim državljanstvo odvzeli, navaja AFP.

V skladu z newyorško konvencijo iz leta 1961 ni dovoljeno, da bi kdo ostal brez državljanstva, zaradi česar so nedavni primeri že sprožili pravne bitke. Več držav, med njimi Velika Britanija in Francija, omenjene konvencije ni ratificiralo. Zaradi članstva v džihadističnih skupinah je Velika Britanija državljanstvo odvzela več kot sto ljudem. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen