Turčija svari, da bo tuje borce IS vrnila v njihove izvorne države

0

Turčija je danes posvarila, da bo tuje borce skrajne Islamske države (IS), ujete v Siriji, kljub nepripravljenosti nekaterih evropskih držav, da jih sprejmejo, vrnila v njihove izvorne države. V Ankari so bili obenem kritični do evropskih držav, ki so tujim borcem odvzele državljanstvo.

“Ne bomo jih obdržali za večno,” je novinarjem dejal turški notranji minister Süleyman Soylu. “Nismo hotel za Daesh (Islamska država, op.p.),” je poudaril.

Turčija bo tuje borce obdržala zaprte “za določen čas”, nato pa jih bo poslala nazaj v njihove države, ministrove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Več evropskih držav, med njimi Nizozemska in Velika Britanija, je tujim borcem in njihovim družinskim članom odvzelo državljanstvo, zaradi česar jih Ankara sedaj ne more vrniti domov. Soylu je bil kritičen do te odločitve, ki jo je označil za “nesprejemljivo in neodgovorno” in ki Turčiji prepušča, da se ukvarja s statusom teh ljudi.

Kot je še dejal, so te države z odvzemom državljanstva našle “enostavno rešitev”, navaja AFP.

Soylu ni želel navesti natančnejšega števila domnevnih pripadnikov IS in njihovih družinskih članov, ki jih je Turčija iz rok kurdskih sil prevzela v okviru vojaške operacije, ki jo je sprožila 9. oktobra proti kurdski milici na severovzhodu Sirije, ki je bila glavna zaveznica ZDA v boju proti IS. Ofenzivo je medtem končala in nad delom območja ob meji prevzela nadzor. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen