Svet za nacionalno varnost želi spremembo zakonodaje za možnost ukrepanja proti “vardam”

2

Svet za nacionalno varnost je na današnji redni seji med drugim naložil ministrstvoma za pravosodje in notranje zadeve, da v najkrajšem času pripravita spremembe kazenskega zakonika in prekrškovnih predpisov s ciljem, da bi lahko ukrepali tudi ob aktivnostih samooklicanih vaških straž in skupin, kot je denimo Štajerska varda.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je Svet za nacionalno varnost sprejel tudi nov poslovnik in predlagal vladi v sprejem Nacionalno strategijo za preprečevanje terorizma in nasilnega ekstremizma.

V minulih dneh so mediji spet poročali o aktivnostih in “patruljiranju” pripadnikov Štajerske varde ob meji. Danes se je na Tumblerju odzvala tudi policija in zapisala, da nasprotuje ustanavljanju samooklicanih skupin in t. i. vaških straž ter njihovim aktivnostim ob državni meji, “ker aktivnosti, ki jih izvajajo, predstavljajo določeno stopnjo varnostnih tveganj”.

Zato policija skladno z zakonom in pooblastili, z namenom pravočasnega preprečevanja in odkrivanja kaznivih dejanj in prekrškov, izvaja zakonsko opredeljene aktivnosti oziroma uradne postopke na območjih, kjer se nahajajo pripadniki omenjenih skupin, so zapisali in dodali, da pri varovanju državne meje veliko pozornosti namenjajo varnosti ljudi, ki živijo ob meji in vzpostavljanju partnerskega sodelovanja z občani v lokalni skupnosti. (sta)

Št. komentarjev: 2
  1. raft pravi

    Zakaj imajo v Štajerski gardi na rokavu Rusko zastavo?

  2. haapy yack pravi

    hoj
    Saj bi imel Ameriško. Amer pa so pred bankrotom. Take zastave pa ja novš nosu.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen