Spomin na akcijo Sever pred tridesetimi leti

0

V nedeljo bo minilo natanko 30 let od akcije Sever, s katero so organi za notranje zadeve 1. decembra 1989 preprečili t. i. miting resnice. Zveza policijskih veteranskih društev Sever (Združenje Sever) bo takratne dogodke obeležila v soboto s slovesnostjo v SNG Maribor, na kateri bo slavnostni govornik predsednik vlade Marjan Šarec.

T. i. miting resnice v Ljubljani je 1. decembra 1989 želelo organizirati Združenje za povratek Srbov in Črnogorcev na Kosovo in Metohijo, za katerim so stali srbski nacionalistični voditelji. Njegov cilj naj bi bil vplivati na slovensko vodstvo in ustaviti procese demokratizacije v Sloveniji.

Zaradi očitnih namenov organizatorjev je ljubljanski mestni sekretariat za notranje zadeve 20. novembra zavrnil vlogo za izdajo dovoljenja za pripravo mitinga, kljub temu pa so v združenju vztrajali.

Zato je izvršni svet slovenske skupščine 27. novembra sprejel sklep, da se sprejmejo vsi potrebni ukrepi, da do mitinga ne bi prišlo. Še isti dan je takratni republiški sekretariat za notranje zadeve imenoval tudi operativni štab za vodenje akcije z imenom Sever, v okviru katere bi mitingarjem iz Srbije preprečili prihod v Slovenijo.

Zaradi ukrepov do mitinga ni prišlo oziroma se je na Trgu revolucije, današnjem Trgu republike, v Ljubljani zbrala le peščica prosrbsko usmerjenih posameznikov.

Združenje Sever, ki povezuje 12 policijskih veteranskih društev Sever, v spomin na takratne dogodke vsako leto 1. decembra obeležuje svoj dan, ob katerem pripravi tudi slovesnost. Letošnja bo potekala v soboto zvečer v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, udeležila pa se je bosta tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen