Slovenka Rea Kolbl svetovna prvakinja v ultratekaški preizkušnji Spartan Race

0

Slovenska ultratekačica in tekmovalka v oviratlonih Rea Kolbl je v Areju na Švedskem postala svetovna prvakinja na svetovnem prvenstvu v teku Spartan Ultra v najvišji kategoriji tekmovanja konkurenci elite med ženskami. Gre za tek, ko se teče 24 ur. Kdor preteče več oziroma do predzadnjega izpadlega, torej tisti, ki “preživi” zadnji krog, zmaga.

Osemindvajsetletna Ljubljančanka, ki že desetletje živi v Združenih državah Amerike, je pretekla zadnji 14. krog in slavila na verjetno najtežji progi v zgodovini te serije.

Kolblova je zmagala v teku z zaprekami, ki se je začel ob polnoči in je potekal v ekstremnih pogojih. Temperature so bile pod ničlo, udeleženci so opravili več kot 8500 višinskih metrov ter premagali 350 ovir. Za zmago je pretekla 112 kilometrov oziroma 14 krogov.

“Bilo je zelo težko. Od starta je šlo hitro, zato sem se osredotočila na svoj ritem. Veliko sem morala improvizirati, lepota takih tekem je ravno v tem, da gre marsikaj narobe, od vremena do izbire prehrane in opreme, in je treba hitro reševati težave. Krog pred koncem sem že mislila odnehati zaradi težav s krči, a sem vesela, da sem še malo stisnila in premagala vse tekmice,” je takoj ob prihodu v cilj povedala Slovenka.

Ljubljančanka, ki biva in trenira v ameriškem Koloradu, je edina slovenska tekmovalka v tekih z zaprekami na najvišji svetovni ravni.

V mladosti je trenirala gimnastiko, bila državna prvakinja in reprezentanka. Po bežigrajski gimnaziji je onstran Atlantika končala študij astrofizike na univerzi Berkeley, že pri 22. letih objavila prvi znanstveni članek v reviji Science, predlani pa zaključila podiplomski študij na Stanfordu. V ZDA je vzljubila tek, kolesarjenje, smučanje, na sploh pa rada preizkuša nove stvari in raziskuje svet.

Že med leti 2012 in 2016 se je uveljavila kot trail tekačica na razdaljah od polmaratona do 50 milj ter postavila rekorde več prog. Potem pa vzljubila še gorske teke (skyrunning) in teke z zaprekami (obstacle course racing – OCR), še posebno izzive iz serije Spartan Races. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen