Slovenija od prodaje veleposlaništva SFRJ v Bonnu prejela več kot pol milijona evrov

0

Države naslednice nekdanje SFRJ so v nemškem Bonnu skupaj prodale zgradbo, v kateri je bilo veleposlaništvo nekdanje SFRJ in zanjo iztržile več kot 3,7 milijona evrov. V skladu s Prilogo B Sporazuma o nasledstvu Sloveniji pripada 14 odstotkov kupnine, kar je nekaj več kot pol milijona evrov, so navedli na ministrstvu za zunanje zadeve.

Objekt nekdanjega veleposlaništva SFRJ v Bonnu, ki stoji v bližini reke Ren, je bil zgrajen pred več kot 40 leti in skupaj z vrtom meri 5400 kvadratnih metrov. Zgradba je zapuščena in v slabem stanju, saj se zadnjih 20 let ni uporabljala. Kot zadnji veleposlanik SFRJ v takratni Zvezni republiki Nemčiji je veleposlaništvo med letoma 1989 in 1991 vodil slovenski diplomat Boris Frlec, so zapisali na spletni strani MZZ.

Države naslednice so poleg nepremičnine v Bonnu v zadnjem letu in pol skupaj prodale tudi rezidenco nekdanje skupne države v New Yorku in veleposlaništvo oziroma rezidenco v Tokiu. Slovenija je od prodaje vseh treh nepremičnih skupaj prejela približno 3,6 milijona evrov.

Države skupaj prodajajo še misijo nekdanje SFRJ v New Yorku in veleposlaništvo oziroma rezidenco v Bernu.

V Zagrebu so se sicer pretekli teden prvič po štirih letih sešli visoki predstavniki za nasledstvo po nekdanji SFRJ, med njimi tudi nova slovenska visoka predstavnica Mateja Vraničar Erman. Slovenska stran je med drugim izpostavila pomen digitalizacije skupnih arhivov bivše države, in tudi finančnega nasledstva. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen