Singapur ostro nad električne skiroje na površinah za pešce

0

Singapurske oblasti so po seriji nesreč prepovedale vožnjo z električnimi skiroji po površinah za pešce. Kršitelji bodo v tej mestni državi, znani po zelo visokih kaznih, lahko pristali celo za zapahi. Električne skiroje so v Singapurju že pred tem prepovedali na cestah, tako da njihovim lastnikom ostajajo le še kolesarske steze in nekatere izjeme.

Singapurske oblasti so prepoved po poročanju francoske tiskovne agencije AFP uvedle v ponedeljek, potem ko je serija nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki električnih skirojev, sprožila jezo med prebivalci. Ti lastnikom tega vse bolj priljubljenega prevoznega sredstva očitajo, da s hitro in pogosto brezobzirno vožnjo ogrožajo pešce, kolesarje in druge udeležence v prometu.

Z električnimi skiroji se je tako mogoče v Singapurju voziti le še po kolesarskih stezah in poteh, ki medsebojno povezujejo mestne parke. Kršiteljem bodo do konca leta izdajali opozorila, po 1. januarju prihodnje leto pa bodo lahko obsojeni na do dva meseca zapora in do 2000 singapurskih dolarjev (1500 ameriških dolarjev oz. 1330 evrov) globe.

“Ukrep je nujen za zagotovitev varnosti pešcev, saj so incidenti, v katere so vpleteni vozniki električnih skirojev, kljub številnim naporom s področja preventive v porastu,” so pojasnili v upravi, pristojni za kopenski promet.

Lastniki električnih skirojev morajo v Singapurju te registrirati, za vožnjo z njimi pa veljajo omejitve hitrosti. Prav Singapur je sicer ena od držav, kjer je najprej prišlo do razmaha tega prevoznega sredstva.

O omejitvah ali celo prepovedi električnih skirojev razmišljajo tudi v nekaterih drugih državah. V Franciji so minuli teden najvišjo dovoljeno hitrost vožnje z električnim skirojem omejili na 25 kilometrov na uro, njihovi vozniki pa morajo biti stari najmanj 12 let. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen