SDS po šokantnih razkritjih o (postranskem) delu kmetijske ministrice Pivčeve zahteva nujno sejo odbora

3

Dogajanje na Turistično gostinski zbornici Slovenije, kjer so zaradi nepravilnosti pri projektu SRIPT razrešili direktorico Klavdijo Perger, je pritegnilo pozornost poslancev SDS. Ker je pri projektu sodelovala tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, zahtevajo, naj odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano razpravlja o njenem delu.

Poslanci SDS so v zahtevi za sklic izredne seje, ki so jo danes naslovili na predsednika odbora Franca Breznika, spomnili, da so na gospodarskem ministrstvu pred nekaj meseci zaznali sum nepravilnosti pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT), ki ga je pri njih prijavila Turistično gostinska zbornica Slovenije.

Zato je ministrstvo najprej zadržalo izplačevanje sofinanciranih sredstev zbornici in izvedlo preverjanje na kraju samem, oktobra pa Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije v škodo EU in ponarejanja listin pri projektu. Upravni odbor zbornice je nato Pergerjevo razrešil z mesta koordinatorke projekta SRIPT, pred nekaj dnevi pa še z mesta direktorice zbornice.

Pri projektu je sodelovala tudi Pivčeva, zato bi moral odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano po mnenju poslancev SDS opraviti razpravo o njenem delu pri omenjenem in tudi drugih projektih.

Pivčeva je pri projektu SRIPT sodelovala med avgustom 2017 in septembrom 2018, ko je bila še državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, kot aktualna ministrica pa sodeluje pri enem od projektov, ki jih izvaja Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, sofinancirata pa ga Mestna občina Ptuj in Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS. V vlogi državne sekretarke in ministrice je sicer sodelovala pri najmanj štirih projektih v izvajanju te ptujske ustanove.

Ob tem se v SDS sprašujejo, ali ni morda “tovrstno postransko delo in zaslužkarstvo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec nezdružljivo s funkcijo, ki jo opravlja”. Odboru med drugim predlagajo, naj predsednika vlade Marjana Šarca pozove k opredelitvi do dodatnega dela Pivčeve, Komisijo za preprečevanje korupcije pa k oblikovanju mnenja o dodatnem delu ministrov oz. državnih sekretarjev. Vladi bi tudi predlagali, naj razmisli o primernosti kmetijske ministrice za opravljanje te funkcije. (sta/ured)

Št. komentarjev: 3
  1. Marjan pravi

    Nagnat to nesposobno in koruptivno babo!

  2. Muco pravi

    Ne, no… konjiček ji brezpogojno zaupa, pa to..

  3. Brin pravi

    Vsi po vrsti so koruptivni v tej magarčevi vladi od prvega do zadnjega! Vsi naj odstopijo!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen