S strani migrantov oblegana Malta je z Libijo sklenila dogovor o vračanju teh nezakonitih prišlekov

0

Malteška vlada naj bi se po poročanju malteških medijev z Libijo dogovorila o vračanju migrantov, rešenih v Sredozemskem morju. Vlada tega ni želela neposredno komentirati, je pa zagotovila, da ravnajo v skladu z mednarodnim pravom in konvencijami.

Časnik Times of Malta danes poroča, da sta se Libija in Malta dogovorili o sodelovanju malteških oboroženih sil z libijsko obalno stražo. “Ko gre plovilo z migranti proti našim vodam, malteške oborožene sile obvestijo Libijce, ki jih poberejo in odpeljejo nazaj v Libijo,” je povedal vladni vir. Pogovori naj bi po njegovih navedbah potekali približno leto dni.

Najmanj enkrat je libijska obalna straža že posredovala na območju, kjer običajno Malta izjava iskanje in reševanje migrantov. To se je zgodilo sredi oktobra, ko je na to opozoril tudi posebni odposlanec Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) za Osrednje Sredozemlje Vincent Cochetel. “Problem je, da so se migranti izkrcali v Libiji. To je zagotovo kršitev pomorskega prava. Jasno je, da Libija ni varna država,” je zapisal tedaj.

Tiskovni predstavnik malteške vlade danes tega sodelovanja ni želel neposredno komentirati. Povedal je, da se predstavniki Malte in Libije redno sestajajo na dvostranskih srečanjih. Malta vedno ravna v skladu z mednarodnim pravom in konvencijami, je zatrdil.

Evropska unija in Italija imata sicer z Libijo sklenjen dogovor, v skladu s katerim urita njeno obalno stražo za prestrezanje migrantov v libijskih vodah, ki jih nato vračajo v Libijo. Obalno stražo Bruselj in Rim po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi izdatno financirata.

Malta, otoška država v Sredozemskem morju, je od libijske prestolnice Tripolis oddaljena približno 350 kilometrov. V najmanjši članici EU se je število prihodov migrantov letos močno povečalo. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije jih je do začetka novembra na Malto prišlo 3173, lani v celem letu pa 1445. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen