Rusija vrnila Ukrajini tri zasežene ladje

0

Rusija je danes vrnila Ukrajini tri ladje, ki jih je zasegla pred letom dni v Kerški ožini, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

“18. novembra so bile Ukrajini vrnjene tri ukrajinske ladje, ki so novembra 2018 v duhu kijevskih namernih provokacij v Kerški ožini kršile rusko mejo in so jih zasegle ruske oblasti,” je sporočilo ruske zunanje ministrstvo. Dodali so, da je “Rusija odločena upreti se kakršnikoli provokacijam na svojih mejah in tako ohraniti varnost plovbe, dvostranske pogodbe ter ustrezne norme mednarodnega prava”.

Kot so še sporočili v Moskvi, je bila vrnitev ladij Ukrajini mogoča, ker so ruske oblasti končale preiskavo.

25. novembra 2018 je Rusija zaradi kršitev plovbe v ruskih ozemeljskih vodah v Kerški ožini zaplenila tri ukrajinske ladje, ki so bile na poti s Črnega v Azovsko morje. 24 članov posadke so aretirali.

Pred tem sta 7. septembra letos Rusija in Ukrajina izvedli izmenjavo zapornikov. Obe državi sta izpustili po 35 zapornikov. V izmenjavi je sodelovalo tudi 24 ukrajinskih mornarjev.

Gre za dva koraka v prizadevanjih za rešitev pet let trajajočega konflikta na vzhodu Ukrajine, ki se krepijo od letošnje izvolitve Volodimirja Zelenskega na položaj ukrajinskega predsednika.

Zelenski se bo prvič srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom 9. decembra v Parizu, kjer bo ob prisotnosti francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemške kanclerke Angele Merkel potekalo najvišje srečanje, posvečeno konfliktu od leta 2016. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen