Prizadeto hišo na območju Črne ponoči zasul še plaz blata

0

Hišo osemčlanske družine na Ludranskem vrhu na območju Občine Črna na Koroškem, v katero je v soboto zgodaj zjutraj prineslo gmoto izruvanih dreves in zemlje, je minulo noč zaradi razmočenega terena prizadel že en plaz blata. Družina se je sicer v soboto izselila in se do nadaljnjega ne sme vrniti v hišo.

Na območju Črne na Koroškem je v noči s petka na soboto pihal močan veter, ki je ruval drevesa, s pobočja nad stanovanjsko hišo v Ludranskem vrhu pa se je ob tem sprožil še plaz. Gmota dreves je zdrsela proti hiši, nekaj drevja pa je skozi okno vdrlo tudi v spalnico.

Poškodovanih k sreči ni bilo, so pa pristojni stanovalcem štirih generacij odredili izselitev. Del družine se je preselil k sorodnikom, del pa v občinski turistično-informacijski center Topla, je za STA povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Zdaj bo najprej potrebno počistiti okolico hiše, nato bodo nadaljevali z intervencijsko sanacijo spodnjega dela brežine. V nadaljevanju pa bo po besedah županje potrebno pripraviti projekt sanacije celotnega hriba nad hišo.

Sicer pa je močan veter konec tedna podiral drevesa tudi na območju Olševe, zemeljski plaz pa je zasul cesto proti Ježevem. Večji plaz je v noči s petka na soboto zasul tudi cesto iz Črne proti Topli, ki je že prevozna, a bo, kot je pokazal današnji pregled terena, potrebna večja sanacija območja, je še povedala županja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen