Predsednik ustavnega sodišča Knez Mahničeve izjave označil kot neprimerne

0

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je izjavo poslanca SDS Žana Mahniča ob odločbi ustavnega sodišča o zadržanju preiskovalnih dejanj DZ zoper tožilce v zadevi Kangler označil kot neprimerno. Po njegovih besedah ta izraža nespoštljiv odnos tudi do drugih institucij državne oblasti, ne le ustavnega sodišča.

“Medsebojno spoštovanje nosilcev različnih vej oblasti je osnova za normalno delovanje države in bistveno za ohranjanje zaupanja državljanov do oblasti. Zato bi si morali vsi prizadevati, tudi in predvsem v primerih, ko smo različnih mnenj, za strpne in spoštljive odnose,” je v pisnem odzivu zapisal Knez.

Ustavno sodišče je v namreč v sredo sporočilo, da je do končne odločitve zadržalo izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, v kolikor se nanaša na državne tožilce. Tako preiskovalna komisija DZ v zadevi Kangler v sredo ni mogla izvesti pogovora z generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo in tožilcem Nikom Pušnikom.

Na takšno odločitev se je ostro odzval poslanec SDS in predsednik preiskovalne komisije Žan Mahnič. Na Twitterju je med drugim navedel: “Ko gre za prvorazredne, odločijo takoj oz. dan pred zaslišanjem tožilcev, saj bi morala biti danes zaslišana Pušnik in Šketa. Mafija je torej zaščitila mafijo.”

Poslančeva izjava je naletela na številne kritike. V Društvu državnih tožilcev Slovenije so zapisali, da z veliko mero zaskrbljenosti spremljajo izjave predsednika preiskovalne komisije. “Gre za nesprejemljiv način izražanja o najpomembnejših institucijah pravne države, ki postaja stalnica pri komentiranju njihovega dela,” so dodali.

Na omenjeni zapis se je med drugim odzval tudi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic ter ustavno sodišče in predsednika republike Boruta Pahorja pozval k vložitvi predloga za pregon Mahniča zaradi razžalitve.

V uradu predsednika republike pa so za STA med drugim navedli, da predsednik “vselej opozarja, da se moramo vsi, zlasti politiki, ki sodelujemo v javnem dialogu, disciplinirano vzdržati vsake izjave, ki jo kdo lahko razume kot žaljivo, nestrpno ali celo sovražno”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen