Poslanec Polnar razburil koalicijo: Če bi bila možnost, bi v tem mandatu sodeloval tudi v vladi Janeza Janše!

4

Poslanec DeSUS Robert Polnar je ob vztrajanju pri višjih povprečninah danes dejal, da vlado podpira, a da je trenutno podpornik politike, ki ni sposobna alternativ. Če bi bila v tem mandatu DZ kakršna koli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi sodeloval, je povedal in dodal, da tudi s SDS Janeza Janše.

Polnar je v izjavi ob robu proračunske seje DZ zatrdil, da ostaja podpornik vlade Marjana Šarca, v kateri sodeluje, a je poudaril: “Sem trenutno podpornik politike, ki ni sposobna oblikovati alternativ in to je zame velik problem. Politika na nacionalni ravni namreč mora biti vedno pripravljena izoblikovati alternative, zlasti, če nima posebne večine v DZ.”

Kot je pojasnil, zanj ni alternativa, da minister za finance pride v DZ in reče, da je to, kar je predlagal, pač tako, sicer bo odstopil. “To ni način vodenja politike. Minister za finance mora biti v takšnih okoliščinah, kot so trenutno, pripravljen, da bo v DZ soočen tudi z nasprotovanji glede njegovih predlogov proračunov in da se bo temu ustrezno tudi prilagodil,” je bil oster Polnar.

Jasen je bil tudi ob vprašanju, ali bi bil pripravljen sodelovati v kakšni novi vladi. “To je za zdaj še predaleč, vsekakor pa nisem prepričan, da bi takšna vlada, kot je zdaj, s tako šibko podporo v DZ, lahko obstala. Če bi bila kakršna koli možnost za sodelovanje v kakšni drugi vladi v tem mandatu, ki bi zmogla zagotoviti več poslanskih mandatov, bi bil pripravljen sodelovati,” je povedal.

Zatrdil je, da deluje po načinu, zaradi katerega je prišel v DZ. “Sem predstavnik vsega ljudstva, delujem po svoji vesti in po svojem prepričanju,” je pojasnil. Tako je na odboru DZ za finance, ki mu tudi predseduje, minuli petek podprl občutno zvišanje povprečnin za občine in pri tem tudi vztraja. Glasoval bo proti dopolnilu koalicije, s katerim povprečnino vračajo na vladni predlog. Če bo slednje sprejeto, pa bo nasprotoval zakonu o izvrševanju proračuna. Podporo mu bo odrekel tudi v primeru ponovnega glasovanja o zakonu.

Po njegovih navedbah bo DS zanesljivo izglasoval veto na zakon o izvrševanju proračuna in kolikor ve, bo seja 28. novembra. Ob tem je spomnil, da je tudi pri sprejemanju sprememb zakona o dohodnini glasoval proti prav z namenom, da se dodatno ne jemlje sredstev za temeljni finančni vir financiranja občin. Tako je presenečen nad tem, da je bil kdor koli presenečen nad njegovo odločitvijo na odboru za finance.

Glede povprečnin za občine pa je pojasnil, da ima pred drugimi poslanci prednost v tem, da zadevo pozna od znotraj, saj se je ukvarjal z občinskimi proračuni. “Zato v resnici vem, kaj počnem,” je zatrdil Polnar, ki pa bo sicer v DZ podprl proračun.

Na vprašanje, ali pričakuje težave zaradi svojega glasovanja, je odgovoril: “Kar zadeva koalicije, ne vem. Slišim, da so določeni ljudje malo jezni name. S tem se pretirano ne ubadam.” V poslanski skupini imajo različna stališča, a za zdaj po njegovih navedbah vse skupaj poteka v demokratični razpravi.

Ob težavah aktualne koalicije so se sicer v zadnjih tednih okrepila ugibanja o pogovorih za morebitno oblikovanje druge vlade, v kateri naj bi sodelovale SDS, NSi, SMC in SNS. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je potrdil, da se je na to temo sestal s prvakom SDS Janezom Janšo, navaja Radio Ognjišče.

Janša je ob robu kongresa Evropske ljudske stranke v Zagrebu za Radio Ognjišče danes za smešno označil sredino izjavo Šarca, da so se koalicijski partnerji na srečanju dogovorili, da padec vlade nikomur ni v interesu. Janša je tudi ugotavljal, da imamo sedaj, po odhodu Levice v opozicijo, res prvič v zgodovini samostojne Slovenije manjšinsko vlado. To po njegovem mnenju pomeni, da ta vlada danes je, jutri pa je ni več.

“Se pravi, ne vemo, ali se bo to zgodilo jutri ali čez eno leto ali leto in pol. Ampak zgodilo se bo. Ta koalicija ne bo zdržala do konca. Ali bo prej prišlo do rekonstrukcije vladne koalicije ali drugačne prerazporeditve sil v parlamentu ali pa do predčasnih volitev. Po mojem mnenju pa bo verjetno prišlo do obojega po tem istem vrstnem redu,” je dejal.

Predsednik NSi Matej Tonin pa je v izjavi za Radio Ognjišče dejal, da je v politiki vse mogoče: “Pogovori ves čas tečejo. NSi je takšen tip stranke, da pušča odprto komunikacijo z vsemi strankami.”

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je danes zatrdil, da o pogovorih za morebitno novo vlado ne ve nič. A je po njegovih besedah vedno v politiki tako, da se takrat, ko opozicija opazi napetosti v koaliciji – in v tem primeru so – takšni scenariji verjetno lahko tudi delajo. A ocenjuje, da ti scenariji niso realni, saj da je v sredo “discipliniranje” koalicije očitno uspelo.

Vodja poslanske skupine Igor Zorčič pa je na vprašanje, ali potekajo ti pogovori, danes v izjavi v DZ odgovoril, da ne vedo za kakršno koli drugo koalicijo.” Na vprašanje, ali bi osebno šel v takšno potencialno koalicijo, torej s SDS, NSi in SNS, je odvrnil: “Potencialna je lahko kakršna koli koalicija, tako da ne morem o tem nič reči.”

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je zatrdil, da pri morebitnih takšnih pogovorih ni sodeloval, sedanja vladna ekipa pa da bo zdržala do konca. Po njegovih navedbah je imel Janša priložnost, a ni prevzel mandatarstva, pri čemer je po Jelinčičevih ocenah naredil napako, saj da bi tudi oblikoval vlado. “Tisti, ki danes letajo okoli njega, bi že takrat,” je prepričan.

Št. komentarjev: 4
 1. Viktor pravi

  Obnašal se je odgovorno, tako kot mu nalaga Ustava RS. Glasoval pa je tako kot so mu naročili

 2. Marjan pravi

  Pameten fant, tale Polnar!

 3. raft pravi

  Kaj pa, če se nam dogaja preporod naroda?

 4. Jože pravi

  Srečala ga je pamet.Kmalu bodo še drugi zapustili KANTARJA KORLNA!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen