Pentagon: ZDA ne kujejo dobička na račun sirske nafte

0

Ameriško obrambno ministrstvo je v četrtek zatrdilo, da ZDA, ne glede na to, da ameriška vojska varuje naftna polja na vzhodu Sirije, ne kujejo dobička na račun sirske nafte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Dohodek ne gre ZDA. Gre Sirskim demokratičnim silam pod vodstvom Kurdov,” je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman. Dodal je, da je cilj, da se Sirske demokratične sile (SDF) okrepijo v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS). SDF velja za ključnega zaveznika ZDA v vojaški operaciji proti IS v Siriji.

Ko je IS leta 2015 nadzorovala naftna polja, so na dan načrpali 45.000 sodov nafte v vrednosti 1,5 milijona ameriških dolarjev. S pomočjo teh sredstev je IS financirala napade doma in v tujini, je na četrtkovi novinarski konferenci dejal predstavnik ameriške vojske, kontraadmiral William Byrne. “Tega ne bomo več dopustili,” je zatrdil.

Po podatkih ameriške administracije za energetske informacije je bila Sirija lani na 75. mestu med državami proizvajalkami nafte. Na dan je načrpala 28.000 sodov nafte, kar je nekoliko manj kot ameriška zvezna država Zahodna Virginija.

Predsednik ZDA Donald Trump je 6. oktobra napovedal umik približno tisoč ameriških vojakov s severovzhoda Sirije. Umik ameriške vojske je omogočil Turčiji, da je začela z vojaško operacijo proti Kurdom. Trump je sicer kasneje dejal, da bo tam ostalo manjše število ameriških vojakov, ki bodo varovali nafto. Za Trumpa velja, da je zagovornik ameriškega nadzora nad sirskimi naftnimi polji.

Ameriški obrambni minister Mark Esper je ob tem nedavno izjavil, da je bila misija ameriške vojske v Siriji preprečiti, da bi IS imela dostop do naftnih polj in s tem tudi “vir, ki bi ji dovoljeval napade v regiji, Evropi in ZDA”.

Rusija je ameriško prisotnost na sirskih naftnih poljih že označila za “mednarodno razbojništvo”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen