Pahor in predstavniki parlamentarnih strank nadaljujejo pogajanja o spremembah volilne zakonodaje

0

Predsednik republike Borut Pahor in predstavniki parlamentarnih strank danes nadaljujejo pogajanja o potrebnih spremembah volilne zakonodaje. Na mizi sta predlog uvedbe relativnega prednostnega glasu in predlog nove določitve meja volilnih okrajev, pri čemer bodo danes skušali ugotoviti, kateri od obeh predlogov uživa večjo podporo.

Decembra 2018 je namreč ustavno sodišče ugotovilo, da je člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa meje volilnih okrajev, v neskladju z ustavo. Zakonodajalcu je ustavno sodišče zato naložilo, da mora neskladje odpraviti v dveh letih.

Pobudo za oblikovanje potrebnih sprememb je prevzel Pahor, ki je imel do zdaj s predstavniki parlamentarnih strank že šest krogov pogajanj. Na njih sta se kot možni rešitvi za uresničitev odločbe ustavnega sodišča oblikovala dva predloga – prvi predvideva ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu, po drugem pa bi meje volilnih okrajev določili na novo.

V ta namen je ministrstvo za javno upravo pripravilo predlog sprememb zakona o volitvah v DZ, ki uvaja relativni prednostni glas, in predlog sprememb zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev DZ, ki spreminja meje volilnih okrajev na način, da so odstopanja med volilnimi okraji največ do 15-odstotna. Na današnjih pogajanjih pri Pahorju bodo skušali ugotoviti, kateri od obeh predlogov uživa zadostno politično podporo.

V LMŠ, Levici, NSi, SAB in SNS so bili do zdaj bolj naklonjeni uvedbi relativnega prednostnega glasu. V SMC in SD naj bi bili pripravljeni podpreti obe rešitvi, medtem ko naj bi bili v DeSUS in SDS glede na dozdajšnje izjave nekoliko bolj naklonjeni spreminjanju meja volilnih okrajev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen