Nova študija: Celo malo teka zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt

0
Nova raziskava kaže, da vsaka količina teka zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt.

V analizi 14 prejšnjih raziskav – iz ZDA, Velike Britanije, Kitajske in Danske – je skupina raziskovalcev z inštitutov iz Avstralije, Tajske in Finske ugotovila, da bi povečana udeležba teka “verjetno privedla do bistvenih izboljšav zdravja in povečane življenjske dobe prebivalstva. ”

V študijah, ki so jih uporabili, je bilo vključenih 232.149 udeležencev v časovnih obdobjih od 5,5 do 35 let.
Kot kaže metaanaliza, so ljudje, ki so tekli na kakršni koli razdalji, povezani s 27% manjšim tveganjem smrti zaradi vseh vzrokov smrti kot tisti, ki tega niso storili. Tek je bil povezan tudi s 30% in 23% manjšim tveganjem smrti zaradi bolezni srca in ožilja in raka.
Predhodne študije so pokazale “nedosledne ugotovitve” o tem, ali lahko tek zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt, trdijo raziskovalci.

Glavni raziskovalec Željko Pedišić, profesor na univerzi Victoria v Melbournu, je glede raziskave povedal: “Naše ugotovitve lahko motivirajo fizično neaktivne posameznike, da se lotijo teka in tiste, ki že tečejo, da nadaljujejo.”
Dodal je, da lahko zdravniki in drugi promotorji zdravja “spodbudijo naše ugotovitve za spodbujanje teka kot dela t.i. življenjski slog-zdravila”.
V njihovem prispevku, ki bo objavljen v britanskem časopisu za športno medicino, raziskovalci trdijo, da se zdravstveni profesionalci včasih pazijo, da bi promovirali tek, “ker so naporne vadbe včasih povezane z nenadno srčno smrtjo”.

Pedišić in njegova ekipa temu nasprotujejo ter pravijo, da “smrtnost zaradi teka odtehta tveganje”. Kljub temu pravijo, da je treba svetovati za vsak primer posebej, saj tek morda ni primeren za vse.
In čeprav ima tek očitno splošno korist za zdravje, raziskovalci poudarjajo, da večji “odmerki” teka morda ne bodo nujno še dodatno zmanjšali tveganja za prezgodnjo smrt.
Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije bi morali odrasli, stari med 18 in 64 let, vsak teden oddelati 150 minut zmerne ali 75 minut energične vadbe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen