Niti 25 let vladanja mu ni dovolj: Lukašenko se bo potegoval za še en mandat na čelu Belorusije

0

Dolgoletni beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes ob oddaji glasovnice na parlamentarnih volitvah napovedal, da se bo avgusta prihodnje leto potegoval za še en mandat na čelu države. V Belorusiji danes okoli 6,9 milijona ljudi voli nov parlament, do popoldneva so zabeležili več kot 50-odstotno udeležbo.

Lukašenko je ob napovedi ponovne kandidature dejal, da ni prilepljen na svoj sedež. Odločitev glede prihodnjega predsednika je namreč v rokah volivcev, je dejal po poročanju beloruske tiskovne agencije Belta.

Možni protikandidati sicer po ocenah opazovalcev nimajo možnosti za zmago, tako bo 65-letni Lukašenko, ki je na oblasti že 25 let, državo predvidoma vodil še najmanj do leta 2025, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Belorusi danes na predčasnih volitvah volijo nov parlament. Do zgodnjega popoldneva se je volitev udeležilo več kot 50 odstotkov volilnih upravičencev, s čimer so po navedbah volilne komisije veljavne.

Volilni opazovalci opozarjajo, da namerava Lukašenko s predčasnimi volitvami le utrditi svojo oblast. Redno bi morale volitve potekati šele prihodnje leto. Trenutno v parlamentu opozicija zaseda tri od 110 sedežev. Vedno znova se pojavljajo kritike, da volitve v Belorusiji nikakor niso svobodne, saj tudi zaradi državnih medijev med drugim niti ni možnosti za predvolilni boj.

Večina od tokratnih 500 kandidatov za parlament ne pripada kakšni stranki in tudi predstavnike opozicije, naj bi jih v resnici izbral Lukašenko. V državi že skoraj 20 let niso odobrili nove stranke, čeprav so obstajali poskusi. Vsa oblast v državi ostaja osredotočena okoli predsednika. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen