Möderndorfer ostaja “poslanec za posebne naloge” in ne želi razširiti predmeta preiskave preiskovalne komisije; tokrat “pokril” tudi nove rabote SD

6

Nadomestni poslanec Jani Möderndorfer ostaja »poslanec za posebne naloge« in ne želi razširiti predmeta preiskave preiskovalne komisije, tokrat “pokril” tudi nove rabote SD.

Na podlagi 64. člena Poslovnika Državnega zbora so trije člani Preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, d. d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018, mag. Dejan Kaloh, Zmago Jelinčič in Aleksander Reberšek, predlagali razširitev dnevnega reda 5. redne seje preiskovalne komisije, ki je bila dne 20.11.2019, z naslednjo točko dnevnega reda: »Predlog za širitev odrejene parlamentarne preiskave z dne 20.12.2018«

 

Omenjeni poslanci so že maja zahtevali, da se predmet in obseg parlamentarne preiskave razširi na sume spornega financiranja SD in SMC prek domnevno spornih državnih poslov z oglaševalskimi agencijami, a že takrat se te zahteve s »kreativnim« tolmačenjem poslovnika predsednika komisije Janija Möderndorferja ni upoštevalo. Glede na to, da se nabor sumov spornega delovanja omenjenih dveh političnih strank ter z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb z namenom poskusa pranja denarja in nezakonitega financiranja volilne kampanje za predčasne volitve poslancev v Državni zbor leta 2014 in 2018, širi, so poslanci danes znova zahtevali razširitev obsega odrejene parlamentarne preiskave.

Nedavno so namreč mediji poročali o sumljivih in potencialno spornih poslih gospodarske družbe M&M International, trgovsko, storitveno in proizvodno podjetje d.o.o. Radeče s Petrolom d.d., ki je v tretjinski državni lasti. Gre za gospodarsko družbo, ki jo vodi žena dolgoletnega poslanca iz vrst SD, Matjaža Hana. Ob tem ne moremo mimo izjav predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca, ki je izjavil, da obstaja možnost nasprotja interesov ali vsaj videza nasprotja interesov ter morebitnega prikritega financiranja SD. Zato bi veljalo ugotoviti, kdo je bil pobudnik tega posla, na kakšnih pravnih podlagah so potekali ti posli, smotrnost navedenega poslovanja, kako je bila pri tem upoštevana zakonodaja, ki ureja integriteto in preprečevanje korupcije.

A predsednik komisije Möderndorfer je še enkrat več zlorabil tako Zakon o parlamentarni preiskavi kot tudi sam poslovnik in je preprečil tako glasovanje o sami širitvi dnevnega reda kot posledično samo glasovanje o predlogu za širitev odrejene parlamentarne preiskave. Ker je predsednik preiskovalne komisije, ki v celem letu ni storil nič konkretnega na delu komisije onemogočil delo kar tretjine članstva te preiskovalne komisije, je mag. Kaloh napovedal obstrukcijo seje.

Ob napovedi obstrukcije je mag. Dejan Kaloh, dejal, da nadomestni poslanec Möderndorfer že dalj časa ignorira predloge članov komisije iz kar treh političnih strank. Opozoril je, da je takšno početje povsem nedopustno ter predstavlja grobo zlorabo poslovnika, zakona o parlamentarni preiskavi in samega instituta parlamentarne preiskave. Ker se nedopustna ravnanja s strani predsednika komisije Möderndorfer nadaljujejo iz seje v sejo, bo poslanska skupina SDS na komisijo za poslovnik naslovila zahtevo za tolmačenje poslovnika v delu, ki ga vsakič znova zlorablja predsednik Möderndorfer,  ko vehementno trdi, da na seji on tolmači poslovnik in da predlagane zahteve za širitev ne bo dal na glasovanje.

Nadomestni član preiskovalne komisije Žan Mahnič pa je spomnil, da so najvidnejši predstavniki SD in SMC javno že govorili, da želijo, da naj se morebitni sumi domnevno nezakonitega financiranja politične stranke SD in SMC in domnevno nezakonitega financiranja volilne kampanje teh dveh strank razčistijo v samem parlamentu.

Glede na samovoljo predsednika preiskovalne komisije Janija Möderndorferja je jasno, da ima le-ta še vedno status »poslanca za posebne naloge«, ki bo pred naslednjimi volitvami skočil v javnost z »ugotovitvami« svoje preiskovalke, kjer pa bo seveda izključno želel diskreditirati Slovensko demokratsko stranko.

Št. komentarjev: 6
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Ma pišuka. Al noben ne more teg priklopnika odšravfat in ga odnest na podstrešje med staro šaro.
  Če ga ni potem so to sam igrice, ki pašejo obojim.
  boditevcvetju

  1. Joško pravi

   a NE POZNAŠ REK:
   ČE KAJ NOČEŠ RZČISTIT USTANOVI PARLAMENTARNO PREISKOVALNO KOMISIJO.
   pOSLANCI SI MORAJO NA NEK NAČIN ZASLUŽITI SVOJE BAJNE PLAČE
   lep pozdrav
   Joško

 2. Cigale pravi

  Kučanov in Jankovičev potrčko, nič več, nič manj.

 3. Samko pravi

  Medsebojno se ščitijo. Mafija ščiti mafijo.

 4. raft pravi

  Dvomim, da tale kre-ten sam brez pomoči najde se-kret v parlamentu.

 5. bruh pravi

  kućanov smrdeči mafijski pra sec , nič več nič manj….v ljubljankovini je to več kot dovolj, da si uspešen…ajd..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen