Med 10 najvplivnejšimi pravniki leta 2019 po IUS-INFO tudi trije izstopajoči po znanju in pokončnosti: ddr. Jaklič, dr. Toplak in sodnik Radonjić

2

Na pravnem portalu IUS-INFO so končali izbor desetih najvplivnejših slovenskih pravnikov v letu 2019. Po mnenju strokovne in splošne javnosti so to Sara Ahlin Doljak, ddr. Klemen Jaklič, Martin Jančar, Rajko Knez, Matevž Krivic, Marko Pavliha, sodnik Zvjezdan Radonjić, Miha Šepec, Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak.

PREBERITE ŠE TODr. Jurij Toplak podučil nestrpnega tožilca Fišerja: ESČP je leta 2016 odločilo, da opozicijski poslanec sme oblast označiti za mafijo!

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič v svojem odklonilnem ločenem mnenju meni, da je preiskovanje sumov protipravnih zlorab v pravosodju tako dopustno kot tudi nujno!

Sodnik Zvjezdan Radonjić: Sodni svet je politični komisariat! A ne privolim v kompromis zakritja pod preprogo, odšli bodo oni ali jaz!

Letošnji izbor najvplivnejših pravnikov je bil 19. po vrsti in je tradicionalno potekal v dveh delih. Izmed 20 finalistov se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnikov, ki so do 18. novembra, ko se je izbor končal, dobili največ glasov. Tokrat je med deseterico največ sodnikov do zdaj, in sicer dva ustavna sodnika, en nekdanji ustavni sodnik in dva okrožna sodnika. So pa v izboru skromno zastopane pravnice, saj se je v deseterico najvplivnejših uvrstila le ena, kar se je v devetnajstih letih zgodilo tretjič, so navedli na portalu.

Organizatorji so v prvem delu izbora prejeli več kot 100 različnih predlogov. V drugem delu so obiskovalci portala lahko oddali glas za enega izmed 20 finalistov. Skupaj so zabeležili več kot 7000 glasov, kar je enkrat več kot lani. Iz številnih utemeljitev glasovanj je razbrati, da so predlagani pravniki letos prepričali predvsem z lastnostmi, kot so nepristranskost, argumentiranost, angažiranost in seveda strokovnost, posebno pogosto sta bila letos izpostavljena pogum in pokončnost, so navedli na portalu.

Družba LEXPERA, ki ureja in razvija portal IUS-INFO, bo izbrane pravnice in pravnike povabila na slovesno podelitev priznanj in okroglo mizo z naslovom Pravnik kot posameznik – kamenček ali trdna skala v pravnem mozaiku?, ki bo 26. novembra. (sta/ured)

Št. komentarjev: 2
  1. Janko pravi

    Je pa “zanimivo”, da najprej na seznamu 10 najvplivnejših pravnikov ni bilo Rajka Kneza in Matevža Krivica. To me asociira na “pesmico” bilo kuda, udba svuda

  2. Breda pravi

    Čestitke vsem trem pravnikom, ki na pravo mesto postavljajo pravičnost in resnico!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen