Madžarska za razglasitev mednarodnega dne spomina na žrtve komunizma

0

Madžarska bo Združenim narodom predlagala razglasitev mednarodnega dneva spomina na žrtve komunističnih režimov, je danes napovedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

“Komunistične diktature predstavljajo tragični del skupne zgodovine človeštva, in ne samo zaradi števila ubitih ljudi,” je pojasnil po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI. Ti režimi so več sto milijonov ljudi fizično in psihično uničili, generacije pa so se znašle v brezupnih razmerah, je poudaril.

“Ne moremo dopustiti relativizacije komunističnih zločinov na mednarodni ravni ter odvratnih in brezobzirnih poskusov prirejanja zgodovine,” je dejal Szijjarto.

Madžarska vlada je že začela pripravljati predlog resolucije Generalne skupščine ZN, s katero bi razglasili mednarodni dan spomina na žrtve komunističnih režimov, je povedal madžarski minister. Izrazil je upanje, da bo GS ZN resolucijo o tem sprejela na zasedanju septembra prihodnje leto.

Napovedal je, da bo o tem že prihodnji teden govoril s kolegi iz držav višegrajske četverice. Želi pa, da bi o tem decembra na zasedanju v Bruslju razpravljali tudi zunanji ministri Evropske unije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen