Lukašenko v Belorusiji praktično nima konkurence

0

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Belorusiji so gladko zmagale stranke, zveste predsedniku Aleksandru Lukašenku. Opozicija ni dobila nobenega sedeža v parlamentu. Lukašenkovi kritiki so volitve označili za prevaro.

Danes objavljeni uradni rezultati kažejo, da so stranke, zveste Lukašenku, osvojile vseh 110 sedežev v spodnjem domu parlamenta. Opozicija, ki je imela pred tem dva sedeža, je ostala praznih rok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

65-letni Lukašenko, ki se ga je prijel vzdevek “zadnji evropski diktator”, vodi to nekdanjo sovjetsko republiko od leta 1994. Mednarodni opazovalci so do zdaj še vse volitve, ki so potekale v času njegove vladavine, označili za nepoštene.

V Belorusiji bodo prihodnje leto predsedniške volitve in Lukašenko je v nedeljo, ko je na volišču oddal svoj glas, potrdil, da se bo znova potegoval za položaj. Izjavil je, da razume, da zahodne države spremljajo parlamentarne volitve v njegovi državi, da pa imajo Belorusi zadnjo besedo.

Lukašenkovi politični nasprotniki so imeli na volitvah le malo možnosti. Glavni opozicijski voditelji in dva dosedanja opozicijska poslanca niso smeli kandidirati.

Kampanja za spremljanje volitev, ki so jo organizirale opozicijske stranke, je poročala o številnih kršitvah, tudi o napihovanju številk volivcev.

Aktivisti za človekove pravice, ki so spremljali volitve, so se pritoževali, da so opazovalce metali z volišč, prepovedali so jim fotografiranje ali jim ovirali pogled, poroča AFP.

Tudi mednarodni opazovalci so sporočili, da volitve niso bile demokratične ter da volivci in kandidati niso imeli osnovnih svoboščin. “Te volitve so pokazale splošno pomanjkanje spoštovanja demokratičnih zavez,” je sporočila vodja opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Margareta Cederfeld. Ob tem je opozorila, da so parlamentarne volitve v nevarnosti, da postanejo formalnost.

Ovse, ki je v Belorusijo poslal 400 opazovalcev, je sporočil, da so bile na volitvah prezrte temeljne svoboščine. Opozoril je tudi na znatne pomanjkljivosti med preštevanjem glasov, zato je izrazil zaskrbljenost, ali so o izidih poročali pošteno.

Po podatkih oblasti je predčasno glasovalo več kot 35 odstotkov od 6,8 milijona volilnih upravičencev. Volilna udeležba je bila na koncu 77-odstotna.

Lukašenko se sicer v zadnjih mesecih znova poskuša približati zahodnim državam, ki so kritične do stanja človekovih pravic in demokracije v Belorusiji. Ta mesec je bil na redkem obisku v eni od držav članic Evropske unije. Na Dunaju se je srečal z avstrijskim vodstvom in dejal, da si želi, da bi bila unija pomemben politični in gospodarski partner njegove države.

Avgusta je v Minsku gostil takratnega ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona in dejal, da se odpira novo poglavje v odnosih z Washingtonom.

Lukašenko poskuša uravnotežiti odnose med Zahodom in veliko sosedo Rusijo, ki si želi zagotoviti, da bi Belorusija ostala v njenem vplivnem območju. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen