Kramp-Karrenbauerjeva na kongresu nemškega CDU zahtevala preizkus podpore

1

Nemški krščanski demokrati (CDU) so danes v Leipzigu začeli dvodnevni kongres, ki je sicer namenjen predvsem potrjevanju programa stranke, a v ozadju potekajo tudi boji za vodenje stranke po odhodu kanclerke Angele Merkel iz politike. Sedanja predsednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer je že zahtevala preizkus, kakšno podporo še ima v stranki.

Sedanja obrambna ministrica Kramp-Karrenbauer, ki je vodenje stranke prevzela lani, je sicer v zadnjem času doživela več neuspehov, stranka pa izgubo podpore na treh deželnih volitvah in evropskih volitvah. Zato so se v stranki okrepile kritike, tako na njen račun kot na račun kanclerke.

Kramp-Karrenbauerjeva je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa okoli 1000 delegatov na kongresu pozvala, naj jo podprejo, ali pa bo odstopila. “Če mislite, da Nemčija, ki si jo jaz želim, ni Nemčija, ki jo želite vi, potem spregovorimo danes o tem. In končajmo to danes. Tukaj in zdaj,” je dejala ob koncu svojega nagovora.

To je delegate vzpodbudilo k stoječim ovacijam; po poročanju dpa so ji ploskali okoli sedem minut. Predsedujoči na kongresu, predsednik saške deželne vlade Michael Kretschmer je nato dejal: “Aplavz kaže, da danes ne bo konca, Annegret, danes se vse šele začenja.”

Njene besede so bile sicer uperjene predvsem proti njenemu glavnemu tekmecu in kritiku Friederichu Merzu, ki je vlado pod vodstvom kanclerke Merklove označil za katastrofalno. Krščansko-demokratska unija (CDU) sicer na zvezni ravni vlada skupaj s sestrsko Krščansko-socialno unijo (CSU) in socialdemokrati (SPD).

V nagovoru je Kramp-Karrenbauerjeva opozorila, da bi preostre, predvsem pa preglasne kritike znotraj stranke lahko oslabile njihov položaj v celoti in zmanjšale podporo stranki med ljudmi, torej tudi število glasov na volitvah. “To ni uspešna predvolilna strategija,” je dejala.

Hkrati se je zahvalila Merklovi za njenih 14 let vodenja stranke. “To je bilo 14 dobrih let za Nemčijo, na kar smo lahko vsi skupaj ponosni,” je še dodala Kramp-Karrenbauerjeva.

Tudi Merklova se je v svojem nagovoru zahvalila za 14 let podpore. Na čelo stranke je sicer prišla ravno na današnji dan leta 2005. Kanclersko žezlo pa naj bi predala ob koncu sedanjega mandata, po volitvah, ki so predvidene v letu 2021, če bo šlo vse po načrtih.

Nemška kanclerka je sicer opozorila, da Nemčijo čakajo zahtevne naloge, zlasti predsedovanje Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. Po njenih besedah gre zdaj za “močno Nemčijo in za močno Evropo”.

EU se sicer sooča z velikimi težavami, od brexita naprej, a po drugi strani je mnoge težave uspešno rešila, je poudarila. Izpostavila je zlasti finančno krizo, ki jo je EU ne le uspešno rešila, ampak so države, kot je Španija, iz nje izšle še močnejše, je še dodala nemška kanclerka. (sta/ured)

Število komentarjev: 1
  1. Roman n pravi

    Tudi v Nemčiji glede uspehov,radi sami sebi lažejo!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen