Knovs danes o omejevanju nadzora zaposlitev na Sovi in poročilu o arbitraži

0

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) bo na današnji zaprti seji razpravljala o nadaljnjih korakih po tistem, ko ji Sova ni posredovala nekaterih dokumentov, povezanih z zaposlovanjem, med drugim tudi zaposlitvijo znanke premierja Marjana Šarca. Obravnavala bo tudi predlog javnega dela poročila o arbitraži.

Konec septembra so se namreč v javnosti pojavili očitki, da naj bi na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) prišlo do nepravilnosti pri zaposlitvi znanke premierja Marjana Šarca. Knovs je zato 1. oktobra opravil nadzor nad zaposlovanjem na Sovi, med drugim tudi nad zaposlitvijo premierjeve znanke. Med drugim je zahteval nekatere dokumente, ki pa mu jih Sova ni želela posredovati, ker da nima pristojnosti preverjanja posameznih kadrovskih zadev.

22. oktobra je Knovs na Sovi opravil še en nadzor, pri čemer je med drugim preverjal zaposlitev sorodnice nekdanje predsednice NSi Ljudmile Novak.

Kot je zapisano v sklicu seje, bodo člani Knovsa danes odločali o nadaljnjih ukrepih “za odpravo omejevanja nadzora” na sedežu Sove, do katerega je prišlo ob obeh omenjenih nadzorih. Po sami seji je predvidena izjava predsednika Mateja Tonina.

Knovs bo danes obravnaval tudi predlog javnega dela poročila o arbitraži z vidika obveščevalnega delovanja obveščevalnih služb. Predlog poročila je Knovs obravnaval že sredi septembra, po takratnih navedbah Tonina pa dobro opiše, kaj je šlo narobe na slovenski strani in kako je Hrvaška že v začetku k arbitražnemu sporazumu pristopila neiskreno. Poročilo ima sicer 155 strani, 17 od teh je javnih. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen