Kitajska v času protestov žuga Hongkongu

0

Kitajski veleposlanik v Veliki Britaniji Liu Xiaoming je danes opozoril, da Kitajska ne bo samo križem rok opazovala, če bodo razmere v Hongkongu, ki ga že mesece pretresajo protesti, postale neobvladljive.

“Menim, da se hongkonška vlada močno trudi, da bi obvladala položaj,” je na novinarski konferenci v Londonu dejal Liu. “Toda če bodo razmere postale neobvladljive, osrednja vlada gotovo ne bo sedela križem rok in gledala. Imamo dovolj odločnosti in moči za končanje nemirov,” je opozoril.

Kitajska vojska ima v Hongkongu med 10.000 in 12.000 svojih vojakov in minuli konec tedna so vojaki prišli iz ene od vojašnic in z ulic počistili ostanke protestov.

Na vprašanje o možnosti posredovanja kitajske vojske je veleposlanik odgovoril, da so vojaki tam, da pokažejo kitajsko suverenost in v obrambne namene.

Liu je posvaril tudi pred “zunanjim vmešavanjem” v kitajske notranje zadeve, pri čemer je izpostavil Veliko Britanijo in ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestnike je obtožil, da poskušajo destabilizirati in paralizirati Hongkong, da bi prevzeli oblast. “Prebivalci Hongkonga živijo pod črnim terorjem, ki ga povzroča nasilni ekstremizem, njihova življenja in lastnina so resno ogroženi,” je še dejal. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen