Juncker in Sassoli izpostavila pogum ob padcu Berlinskega zidu

0

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli sta ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu izpostavila pogum in odločnost ljudi, ki so šli tedaj na ulice. Ti morajo biti po njunih besedah zgled tudi danes.

“Ko so šli ljudje jeseni leta 1989 na ulice, so tvegali lastno svobodo, da bi dosegli svobodo za vse. Njihov pogum je podiral zidove, njihova povezanost je navdihovala Evropo in svet in njihova mirna revolucija je pisala zgodovino. Ozdravili so to od vojn razklano celino in dosegli spravo med njegovo zgodovino in geografijo,” je poudaril Juncker, so sporočili danes v Bruslju.

Tako danes celotna generacija mladih Evropejcev in Evropejk ne pozna drugega kot življenja v miru in svobodi, je dodal. Poznajo zgolj “Evropo, v kateri lahko potujemo, živimo in najdemo ljubezen prek meja”.

Dodal je, da mu bo 9. november 1989 za vedno ostal v spominu, saj se je po hudi prometni nesreči in treh tednih v komi ravno na tisti dan prebudil in na televiziji videl posnetke padca Berlinskega zidu. “Občutek je bil nepopisen – to je bil mejnik v svetovni politiki in začetek novega življenjskega obdobja, tako za našo evropsko celino kot zame osebno,” je izpostavil.

9. november 1989 ostaja odločilen trenutek v evropski zgodovini, je še dejal. “Tudi danes pa se moramo še naprej enako odločno kot ljudje takrat zavzemati za svobodno in demokratično družbo v Evropi,” je izpostavil.

Pogum ljudi, ki so se tedaj odpravili na ulice, je izpostavil tudi Sassoli. “Mladi Berlinčani nas vabijo, da z enakim pogumom še naprej podiramo zidove in predsodke, premagujemo nacionalizme in delamo za solidarno Evropo,” je povedal. “Padec Berlinskega zidu je temeljni dogodek, ki je oblikoval sodobno Evropo in nas naredil boljše,” je še izpostavil. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen