Izraelski predsednik pozval parlament, naj najde novega premierja

0

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je danes pozval parlament, naj najde novega premierja, da bi se izognili še tretjim parlamentarnim volitvam v manj kot letu dni. Dosedanjemu premierju Benjaminu Netanjahuju in njegovemu tekmecu Beniju Gancu namreč ni uspelo sestaviti vlade.

“Od danes in naslednjih 21 dni je odločitev, koga zadolžiti za oblikovanje vlade, v rokah članov kneseta,” je dejal Rivlin po srečanju s predsednikom parlamenta Julijem Edelsteinom.

Tokrat se je prvič v zgodovini Izraela zgodilo, da je moral predsednik države sestavo vlade poveriti parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Razdiralna politika se mora končati,” je poslancem požugal Rivlin. Opomnil jih je, da je delovanje države njihova odgovornost. “Vaša politična usoda ni pomembnejša od usode stare dame v bolnišnici,” je dejal.

Vodja sredinske Modre in bele stranke Ganc je v sredo, nekaj ur pred iztekom 28-dnevnega roka za oblikovanje vlade, sporočil, da mu to ni uspelo. Pred tem to ni uspelo niti Netanjahuju.

Da je tudi Gancu spodletelo, je postalo jasno, ko je ključni človek za oblikovanje prihodnje izraelske vlade, vodja stranke Izrael Bejtenu Avigdor Liberman, v sredo podporo za sestavo koalicije odrekel tako Netanjahuju kot njegovemu glavnemu izzivalcu Gancu.

Predčasne parlamentarne volitve 17. septembra, ki so bile že druge v pol leta, niso prinesle jasnega zmagovalca. S tesno večino je sicer zmagala Ganceva stranka. Desni Likud premierja Netanjhuja je dobil le enega poslanca manj kot Modra in bela stranka, ki ima v parlamentu 33 od 120 sedežev. Niti Ganc niti Netanjahu pa skupaj s svojimi zavezniki nimata v izraelskem parlamentu, knesetu, večine 61 sedežev.

Poslanci imajo zdaj 21 dni časa, da predsedniku države predlagajo novega kandidata za mandatarja, ki bi bil sposoben oblikovati vlado. Če v tem času ne bo preboja, bodo tretje parlamentarne volitve v Izraelu v manj kot letu dni neizogibne. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen