Izidor Krivec: O zaščiti slovenskih dobaviteljev Mercatorja še tečejo pogovori

0

Predsednik konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja Izidor Krivec, sicer tudi direktor Celjskih mesnin, je danes za STA povedal, da sporazum za zaščito slovenskih dobaviteljev po prenosu Mercatorja na skupino Fortenova še ni padel v vodo in da se o njem še pogovarjajo.

Medtem ko so na gospodarskem ministrstvu pred skoraj tremi tedni navedli, da jih predstavniki Fortenove niso obvestili, da bi glede dogovora obstajali vsebinski zadržki, pa je portal Siol takrat poročal, da naj bi Fortenova dobaviteljem sporočila, da si ne morejo obetati dogovora, po katerem bi lahko še računali na enakopraven status v primerjavi z drugimi dobavitelji ali druge zaveze po prenosu Mercatorja pod okrilje nove družbe.

V zadnjih dneh novih informacij o usodi sporazuma ni bilo. Minister Počivalšek je v sredo za Odmeve na TV Slovenija dejal, da slovenski dobavitelji niso uspeli napredovati v dogovoru s predstavniki Agrokorja, Fortenove in Sberbank. Dogovor, sodeč po današnjih Krivčevih pojasnilih, še ni padel v vodo.

Pričakovanje države je da slovenski dobavitelji tudi v novi skupini pod ekonomskimi pogoji ohranijo enakopraven status in da skupina Fortenova zagotovi rast in razvoj največjega slovenskega trgovca ohrani sedež celotne skupine v Ljubljani. “Če nam to zagotovijo, ne bomo imeli težav s prenosom Mercatorja na Fortenovo,” je pred časom dejal Počivalšek.

V nedavnem pogovoru za tednik Mladina je medtem minister povedal, da so mu v Sberbank, ki ji v lastništvu Fortenove družbo dela prav tako ruska banka VTB, zagotovili, da bodo slovenskim dobaviteljem zagotovili enakopraven status pod konkurenčnimi pogoji, da ga bodo sproti obveščali o vseh dogodkih ali načrtih in da bo imel Mercator sedež v Sloveniji.

Počivalšek je že večkrat spomnil tudi na dva pogoja, ki morata biti izpolnjena za izvedbo omenjenega prenosa Mercatorja s starega insolventnega Agrokorja na novo skupino – pridobljeno soglasje varuha konkurence in soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja, med katerimi so tri slovenske, tudi državna SID banka. Na vprašanje, ali dogovor o zaščiti slovenskih dobaviteljev pomeni umik zadržkov SID banke, pa v javnih nastopih ni želel konkretno odgovoriti.

Po omenjenem oktobrskem sestanku je dejal, da bo odločitev padla po tem, ko bo do dogovora z dobavitelji prišlo. Tega zdaj še ni, prenos Mercatorja na Fortenovo pa še naprej visi v zraku.

Danes je na SID banki potekal sestanek s predstavniki Fortenove in Mercatorja (šlo naj bi sicer za le še enega v nizu sestankov predstavnikov Fortenove, Mercatorja in SID banke), kjer naj bi govorili o interesu in namerah upnikov pri prenosu na Fortenovo. Kot so po sestanku sporočili iz Fortenove, se bodo pogovori, ki so bili danes “konstruktivni”, nadaljevali. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen