Iranska vojska sestrelila neidentificiran dron

0

Iranska vojska je danes blizu pristanišča Bandar-e Mahšar v Perzijskem zalivu sestrelila neidentificiran dron, poročajo tamkajšnji mediji. Zrakoplov brez posadke so nad iranskim ozemljem sestrelili z raketo zemlja-zrak mersad domače izdelave.

Druge podrobnosti o incidentu, ki se je zgodil sredi napetosti med Teheranom in Washingtonom zaradi izstopa ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma in ponovne uvedbe sankcij proti islamski republiki, za zdaj niso znane.

Podoben incident se je zgodil že junija, ko je iranska revolucionarna garda nad Perzijskim zalivom sestrelila ameriški dron. Ameriški predsednik Donald Trump je takrat že odobril povračilni napad, a si je v zadnjem hipu premislil.

Američani vztrajajo, da je bilo brezpilotno plovilo v mednarodnem zračnem prostoru, medtem ko Iranci trdijo, da je bilo nad njihovimi ozemeljskimi vodami.

Napetosti so se še zaostrile 14. septembra po napadu na savdsko naftno infrastrukturo, zaradi katerega se je proizvodnja nafte v kraljevini prepolovila. Čeprav so odgovornost za napad prevzeli hutijski uporniki iz Jemna, ki jih podpira Iran, so ZDA odgovornost pripisale Teheranu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen