Hrvaški vojaški piloti prevažali tihotapca orožja

0

Hrvaško vojsko pretresa nov škandal, potem ko so mediji v sredo razkrili, da so trije piloti vojaških helikopterjev iz letalskega oporišča v Zadru prevažali osumljenega tihotapca orožja. Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević je danes povedal, da so pilote suspendirali, kaznovani pa bodo tudi vsi odgovorni po poveljniški liniji.

Piloti naj bi 36-letnega tihotapca orožja pred dvema mescema preoblekli v pilotsko uniformo in pripeljali v oporišče Zemunik pri Zadru. Nato naj bi ga peljali z vojaškimi helikopterji v okviru svojih rednih nalog. Kot je v sredo poročala komercialna hrvaška televizija Nova TV, ni znano, ali so se med enournim poletom ustavljali.

Policijska uprava v Zadru je zaradi tega sprožila preiskavo prostorov, ki jih uporabljajo piloti in 36-letnik, ki je sicer stari znanec policije. Zadrski policisti so potrdili, da so našli večjo količino različnega vojaškega streliva. Sporočili so še, da je 36-letnik osumljen ilegalne trgovine z orožjem. Branil se bo sicer s prostosti.

Poveljnik hrvaškega vojaškega letalstva Mato Mikić je potrdil, da so piloti kršili vojaško disciplino, a je zanikal, da bi v helikopterju prevažali kakršno koli orožje. Trdi, da gre za osamljen primer.

Hrvaški obrambni minister se je danes v imenu hrvaške vojske javno opravičil zaradi dogodka ter napovedal sankcije za vse vpletene, vključno s pilotom, nadrejenim častnikom. Potrdil je, da je za ravnanje pilotov izvedel pred dvema tednoma, da pa o njem niso obvestili javnosti, da ne bi ovirali preiskave. Poročilo preiskovalcev pričakuje do 2. decembra.

Na rezultate preiskave čakajo tudi v uradu hrvaške predsednice in vrhovne poveljnice hrvaške vojske Kolinde Grabar-Kitarović, ki se na škandal za zdaj ni odzvala.

Hrvaški mediji opozarjajo, da primer kaže na velike varnostne pomanjkljivosti znotraj vojaške baze, kjer so nameščeni tudi ameriški vojaški inštruktorji.

V oporišču v Zemuniku bodo po napovedih zveze Nato 11. decembra slovesno odprli posebno multinacionalno letalsko središče (MSAP). Gre za uresničitev lanskega dogovora Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije o ustanovitvi vojaškega oporišča za urjenje letalskih posadk za posebne vojaške operacije. Mentorji programa bodo iz Italije, Poljske in ZDA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen