Hrvaška z noto Srbiji zaradi spominske plošče generalu JLA, ki je bil poveljnik napadov na Vukovar

0

Hrvaški premier Andrej Plenković je med današnjim obiskom v Ženevi napovedal, da bo Hrvaška poslala protestno noto Srbiji zaradi postavitve spominske plošče generalu nekdanje JLA Mladenu Bratiću, ki je poveljeval napadom na Vukovar leta 1991. Iz Srbije so odgovorili, da pa na Hrvaškem poimenujejo ulice po ustaških poveljnikih.

V Novem Sadu so danes odkrili spominsko ploščo poveljniku nekdanjega novosadskega korpusa JLA Bratiću, ki je med obleganjem Vukovarja leta 1991 tudi umrl. Nekatere nevladne organizacije v Srbiji so postavitev plošče ocenile kot “posmehovanje žrtvam vojnih zločinov, etničnega čiščenja in genocida med vojno na Hrvaškem”.

Plenković je ob robu strateškega dialoga o Zahodnem Balkanu v Ženevi novinarjem potrdil, da sta se danes srečala s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Kot je dejal, je Vučiću napovedal diplomatsko noto zaradi postavitve plošče, je poročal hrvaški radio.

Vučić je novinarjem povedal, da je o postavitvi plošče Bratiću prvič slišal danes “od Andreja”. Obenem je dejal, da Hrvaška Srbiji očita postavitev plošče, medtem ko so na Hrvaškem nekatere ulice poimenovali po nekdanjem glavnem ustaškem ideologu in pisatelju Milu Budaku, ki si je prizadeval, da bi v NDH tretjino Srbov umorili, tretjino pregnali in tretjino spreobrnili. Omenil je tudi hrvaški spomenik Miru Barešiću, ki je bil v ZDA obsojen na dolgoletno zaporno kazen kot terorist zaradi ugrabitve letal in umora policista.

Postavitev spominske plošče Bratiću je med današnjim obiskom na Reki najostreje obsodil tudi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. Ocenil je, da gre za “škandal”, ker je Bratić “resnični vojni zločinec”, ki je “umrl med napadi na tujo državo in hrvaški Vukovar”.

Grlić Radman meni, da postavitev spominske plošče ne prispeva k stabilizaciji dobrososedskih odnosov. “Za nas je nesprejemljiva in nerazumljiva takšna smer srbske zunanje politike,” je dejal. Ob postavitvi spominske plošče v Novem Sadu je ogorčena tudi hrvaška javnost.

Medtem so s sedeža hrvaške diplomacije potrdili, da so srbskemu veleposlaništvu v Zagrebu poslali protestno noto. Ob tem so izpostavili, da je bil Bratič poveljnik sil nekdanje JLA in pridruženih srbskih paravojaških enot, ki so oblegale Vukovar.

“S protestno novo je Hrvaška obsodila to potezo in znova izrazila pričakovanje od Srbije in njenih inštitucij, da zavržejo politiko relativizacije in poveličevanja zločinov, s katero dodatno žalijo žrtve agresije na Hrvaško,” so na hrvaškem zunanjem ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Znova so pozvali Srbijo, naj se usmeri v proces soočanja z lastno zgodovino in vlogo v vojnah, ki jih je sprožila v 90. letih prejšnjega stoletja.

S protestno noto je hrvaška diplomacija znova poudarila nesprejemljivost takšnih odločitev in potez srbskih oblasti, ki so v nasprotju s prizadevanji Hrvaške za izgradnjo dobrososedskih odnosov ne glede na agresijo Srbije in nekdanje JLA na Hrvaško.

Novi spor med Hrvaško in Srbijo je izbruhnil sredi jeznih odzivov hrvaške desnice, ki nasprotuje Vučićevi udeležbi na kongresu Evropske ljudske stranke (EPP), ki bo potekal 20. in 21. novembra v Zagrebu. Vučić sicer še ni potrdil svoje udeležbe. Na kongres je povabljen kot predsednik Srbske napredne stranke (SNS), ki je pridružena članica EPP.

Plenković je v četrtek izjavil, da ne vidi nič spornega v prihodu Vučića, ki naj bi nagovoril kongres EPP v dvorani Arena Zagreb. Hrvaški premier je med drugim dejal, da ni potrebno dramatizirati dejstva, da bo Vučić morda obiskal Hrvaško le dan potem, ko se bodo 18. novembra spomnili vukovarske tragedije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen