Francoz Breton za las skozi pravno sito v Evropskem parlamentu

0

Francoski komisarski kandidat Thierry Breton je za las prestal preverjanje pravnega odbora Evropskega parlamenta, ki ga je potrdil z dvanajstimi glasovi za, medtem ko jih je bilo enajst proti, so sporočili parlamentarni viri. Kandidata Madžarske in Romunije, Oliverja Varhelyija in Adino-Ioano Valean, je odbor potrdil brez glasov proti.

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve, poznan po okrajšavi Juri, je danes v Bruslju ocenil finančne izjave novih komisarskih kandidatov Francije, Madžarske in Romunije. Brez pozitivne ocene odbora kandidati ne smejo na zaslišanje.

Prvotna kandidata Madžarske in Romunije sta padla prav zato, ker ju je ta odbor zaradi navzkrižja interesov zavrnil, a tokrat so preizkušnjo uspešno prestali vsi trije kandidati.

Francoz Breton, Madžar Varhelyi in Romunka Valeanova so obdržali resorje, namenjene njihovim predhodnikom, ki so padli v prvem krogu zaslišanj, torej “super” resor za notranji trg, soseščino in širitev ter promet.

Z vidika vprašanja navzkrižja interesov je bil zaradi povezav v zasebnem sektorju najbolj problematičen francoski kandidat Breton, bivši izvršni direktor tehnološkega podjetja Atos in finančni minister.

V prehodni ekipi nove komisije sicer izpostavljajo, da je Breton prodal vse delnice v podjetju Atos, se odpovedal vsem mandatom v podjetjih in združenjih ter se zavezal, da se bo izključil iz vseh finančnih odločitev v okviru dodeljenega resorja.

Razplet glasovanja na odboru nakazuje, da večjih težav s tremi novimi kandidati v drugem krogu zaslišanj ni pričakovati, in s tem ne dodatnih zamud z novo komisijo, ki naj bi začela delati 1. decembra.

Zaslišanja vseh treh kandidatov bodo v četrtek. Pristojni odbori naj bi kandidate ocenili še isti dan. Vodstvo parlamenta naj bi končno oceno podalo 21. novembra. Glasovanje o celotni ekipi Ursule von der Leyen je predvideno na plenarnem zasedanju 27. novembra. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen