Erdogan grozi Evropi z nadaljnjim izgonom borcev IS

1

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zagrozil EU, da bo Turčija v evropske države izgnala še več borcev IS, če bo povezava uvedla sankcije proti Ankari zaradi vrtanja nafte in plina v ciprskem morju. “Vrata se bodo odprla,” je zagrozil turški predsednik. EU je obenem sporočil, da lahko Turčija kadarkoli konča pogajanja za članstvo.

Erdogan je danes pred novinarji v Ankari izjavil, da je unijo že večkrat posvaril pred uvajanjem sankcij. “Mogoče ta svarila podcenjujete. Vrata se bodo odprla. Pripadnike IS smo začeli pošiljati in jih bomo še pošiljali,” je zagrozil Erdogan in dodal: “Tedaj se boste morali znajti sami,” poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zunanji ministri EU so v ponedeljek v Bruslju sprejeli pravni okvir za sankcije proti posameznikom in podjetjem v Turčiji, odgovornim za nezakonito vrtanje nafte in plina v ciprskem morju. Za zdaj sicer še niso kaznovali nobenega posameznika ali podjetja, je pa to že drugi niz ukrepov proti Turčiji zaradi izkoriščanja nafte in plina v ciprskem morju.

“Glede dogajanja na Cipru ne poskušajte niti groziti Turčiji,” je danes EU še sporočil Erdogan. “Vnovič razmislite o svojem stališču glede Turčije, ki ima v zaporih tako veliko pripadnikov IS, tiste na sirski strani pa pod nadzorom,” je dodal turški predsednik, ki danes potuje v ZDA.

Turčija je v ponedeljek začela tuje pripadnike IS vračati v njihove domovine. Za zdaj je izgnala državljana Danske in ZDA, napovedala pa tudi izgon več državljanov drugih evropskih držav. Izgnani ameriški državljan je sicer obtičal na nikogaršnji zemlji med Grčijo in Turčijo, saj mu Grčija ni dovolila vstopa in ga je peš poslala nazaj v Turčijo, ki pa mu ni več odprla vrat.

Erdogan je v zvezi z Američanom danes dejal, da “nas to, ali je obtičal ali ne, nič kaj več ne zanima”. “Še naprej jih bomo pošiljali. Ali jih bodo njihove domovine sprejele ali ne, to nas sploh ne zanima,” je dodal.

Ocenil je, da je turško vračanje pripadnikov IS izzvalo paniko v njihovih državah. “Doslej smo morali o njih razmišljati mi, sedaj pa naj oni. Naj se sami odločijo, kaj bodo,” je dodal turški predsednik, ki trdi, da Turčija v zaporih zadržujejo 737 tujih borcev IS.

Erdogan je bil danes do EU kritičen tudi zaradi zavlačevanja pristopnih pogajanj in prelomitve obljub Turčiji. “Pravijo: ‘Uvedli bomo sankcije.’ A sankcije proti nam uvajate že od leta 1959, 1963. Ves čas zavlačujete pri Turčiji. Katerakoli druga država se je pojavila, ste jo sprejeli za članico. A nikoli niste držali obljub, danih Turčiji,” je dejal.

Dodal je, da lahko Turčija pristopna pogajanj z EU konča “v hipu”. “Hej, Evropska unija… Turčija je drugačna od držav, ki ste jih spoznali doslej. To, da ostanemo za pogajalsko mizo, za nas ni obvezujoče,” je sporočil.

Ankara je leta 2005 začela pristopna pogajanj z EU, a so se odnosi med stranema po poskusu državnega udara 2016 v Turčiji in posledičnim obsežnim pregonom domnevnih krivcev zanj močno ohladili. (sta/ured)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    V Bruslju jih že željno pričakujejo.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen