Čilski predsednik obsodil policijsko nasilje nad protestniki

0

Čilski predsednik Sebastian Pinera je danes prvič obsodil policijsko nasilje na protestih, ki so izbruhnili pred enim mesecem in zahtevali 22 smrtnih žrtev. Poudaril je, da ne bo nihče ostal nekaznovan.

“Uporabljena je bila prekomerna sila. Prišlo je do zlorab in zločinov, pravice vseh niso bile spoštovane,” je dejal Pinera v televizijskem nagovoru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izpostavil je, da ne bo nihče ostal nekaznovan, ne protestniki, ki so zagrešili neobičajno nasilje, ne pripadniki varnostnih sil, ki so uporabili prekomerno silo ali zlorabili pooblastila. “Naredili bomo, kar je najbolje za žrtve,” je poudaril.

Protesti v državi so se začeli 18. oktobra ob napovedi povečanja cen vozovnic za podzemno železnico. Pinera je, da bi pomiril razmere, kasneje to razveljavil in tudi napovedal vrsto ukrepov, kot so povečanje minimalne plače in pokojnin ter višje davke za bogate. Ti ukrepi protestov niso zajezili in predsednik je nato na koncu pristal tudi v reformo ustave.

Politične stranke so se pretekli teden dogovorile, da bodo pripravili novo ustavo, ki bo nadomestila sedanjo še iz časov diktature. Predvideno je, da bodo volivci aprila prihodnje leto na referendumu najprej odločali, ali želijo novo ustavo in kdo naj pripravi besedilo. V primeru, da bodo morali organizirati volitve za sestavo ustavodajnega organa, naj bi te potekale oktobra 2020. Besedilo nove ustave naj bi nato potrjevali na novem referendumu.

“Če ljudje želijo, bomo pripravili novo ustavo, prvo v času demokracije,” je predsednik še povedal v današnjem nagovoru iz predsedniške palače.

Doslej je bilo na protestih ubitih 22 ljudi, še več kot 2000 pa jih je bilo ranjenih. Združeni narodi so v Čile poslali svoje predstavnike, da bi preiskali nasilje nad protestniki. Svoje preiskovalce je v to južnoameriško državo poslala tudi nevladna organizacija Amnesty International. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen