Čarobni december v Mariboru tudi z drsališčem

0

Kljub nekaterim kritikam o domnevno prepoznem začetku priprav na praznični december v Mariboru tam zagotavljajo, da so uspeli pripraviti pester program. Osrednje prizorišče bo tudi letos Trg Leona Štuklja, kjer bo med drugim silvestrovanje na prostem, prav tako bodo znova postavili drsališče in sejem.

Čarobni december se bo začel prihodnji teden, in sicer 29. novembra s prižigom praznične osvetljave, postavitvijo božično-novoletnega sejma na prehodu med Grajskim trgom in Trgom svobode ter odprtjem Vilinskega mesta v Vetrinjskem dvoru.

Ta dan naj bi tudi odprli mestno drsališče, ki bo postavljeno do konca februarja prihodnje leto. Potem ko so ga lani izjemoma imeli na Trgu generala Maistra, se letos vrača na Trg svobode in bo po besedah koordinatorke Čarobnega decembra 2019 Neve Pipan nudil 400 kvadratnih metrov “razgibanih” drsalnih površin.

Na zgornji ploščadi tega trga bodo letos kot novost postavili tudi otroško igrišče. Gre za projekt izobraževalne narave, v katerem bodo z gugalnimi klopmi, s katerimi se bodo prižigale luči, ponazarjali proizvodnjo in pomen energije.

Na Trgu Leona Štuklja bo 33 dni glasbenega dogajanja, sprva večinoma z didžeji, kasneje pa s koncerti, med drugim Nine Pušlar, Tonyja Cetinskega, Challeta Salleta, Crvene jabuke in na silvestrovo Big foot mame. Za gostinsko ponudbo so letos na občini objavili javni poziv in prek njega izbrali 20 ponudnikov. “Želeli smo, da je poudarek na lokalni in regionalni ponudbi in po tem ključu smo tudi izbirali ponudnike,” je povedala Pipanova.

V organizaciji Zavoda za turizem Maribor – Pohorje bo otroke 5. decembra na Grajskem trgu obiskal Miklavž, Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor pa bo ponovno pripeljala v mesto Dedka Mraza, ki bo od 7. do 28. decembra potoval po mestnih soseskah.

“Naš dolgoročni cilj Čarobnega decembra je, da bi postal čaroben večji del mesta, da našim meščanom ne bo treba po čarobnost v druga mesta. To ni nujno povezano samo z glasbenim programom, zato smo letos vložili dodatna sredstva v infrastrukturo,” je dejal župan Saša Arsenovič.

Praznična razsvetljava bo z izjemo “manjšega presenečenja” podobna kot prejšnja leta, je pa župan napovedal spremembe za prihodnja leta. Prihodnje leto naj bi se tudi prej lotili priprav na Čarobni december.

Zanj bo občina letos namenila okoli 190.000 evrov, dodatno bo za promocijske aktivnosti namenil okoli 39.000 evrov zavod za turizem. Za drsališče letos ne bodo imeli stroškov, medtem ko so lani za to porabili 102.000 evrov, celoten lanski Čarobni december pa je po besedah Pipanove stal 255.000 evrov.

V okviru Čarobnega decembra bo letos tekla tudi humanitarna akcija, v okviru katere bodo s pomočjo kozarcev, ki jih uporabljajo na javnih prireditvah, zbirali sredstva za operacijo 4-letnega Mitje, ki boleha za cerebralno paralizo. “Naše kozarce smo letos spremenili v dobrodelne kozarce,” je dejala Pipanova.

V frančiškanski cerkvi bodo na ogled jaslice, na zasebno pobudo pa bodo odprto drsališče postavili tudi pri Hotelu Arena ob vznožju Mariborskega Pohorja.

Zaradi prazničnega dogajanja se bo morala preseliti tržnica integrirane pridelave v središču mesta. Ta bo od prihodnjega tedna na Vodnikovem trgu, torej na osrednji mariborski tržnici, saj bodo na Trgu svobode, kjer lokalni integrirani pridelovalci prodajajo ob sredah in petkih, začeli postavljati drsališče ter stojnice Čarobnega decembra. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen