Bolivijski predsednik Morales za nove volitve, opozicija ga poziva k odstopu, papež Frančišek pa poziva k miru

0

Bolivijski predsednik Evo Morales je danes napovedal razpis novih predsedniških volitev. Vodja opozicije Carlos Mesa pa ga je nato pozval, naj odstopi in ne kandidira vnovič. Pred tem je sicer k razpisu novih volitev pozvala Organizacija ameriških držav (OAS), ki je ugotovila vrsto nepravilnosti na oktobrskih volitvah.

Morales je povedal, da bo “sklical nove volitve, ki bodo Bolivijcem omogočile, da demokratično izvolijo nove oblasti”. Napovedal je, da bo volitve izvedla nova volilna komisija. Na vprašanje, ali bo kandidiral, je odgovoril, da “morajo biti kandidature drugotnega pomena, najprej je treba pomiriti Bolivijo”.

Vodja bolivijske opozicije in nekdanji predsednik države Mesa je nato predsednika pozval k odstopu. Poudaril je, da Morales in podpredsednik Alvaro Garcia Linera ne smeta nadzorovati volilnega procesa in kandidirati na volitvah. “Če vam je ostal kanček domoljubja, se morate umakniti,” je dejal predsedniški kandidat opozicije, ki je bil v prvem krogu predsedniških volitev drugi.

Za razpis volitev se je odločil, potem ko je OAS, ki je preveril potek in rezultate oktobrskih volitev, pozval k njihovi razveljavitvi, saj so ugotovili vrsto “nepravilnosti”. “Manipulacije z računalniškimi sistemi so tako obsežne, da jih mora Bolivija temeljito preiskati, da bi jim prišla do dna in ugotovila odgovornost v tem resnem primeru,” so poudarili. Zato niso mogli potrditi Moralesove zmage, so dodali.

“Prvi krog volitev 20. oktobra mora biti razveljavljen, volilni proces pa se mora začeti znova,” so sporočili. Prvi krog predsedniških volitev je treba ponoviti takoj, ko bo vzpostavljena nova volilna komisija, je še pozval OAS.

Morales je po navedbah aktualne volilne komisije na volitvah 20. oktobra prejel 47,08 odstotka glasov podpore, njegov glavni tekmec, konservativni Mesa pa 36,51 odstotka. Tako je Morales za las zmagal že v prvem krogu ter osvojil četrti mandat, a zdaj bodo te volitve razveljavili.

Vse od oktobrskih predsedniških volitev zaradi spornih izidov Bolivijo pretresajo izgredi med privrženci različnih političnih taborov. Nasprotniki ponovne izvolitve Moralesa so v soboto zvečer po lokalnem času nadaljevali proteste. Zasedli so državno televizijo Bolivia TV in radijsko postajo Patri Nueva in dosegli njuno prekinitev oddajanja.

Morales je na Twitterju objavil, da so organizirane skupine grozile in ustrahovale zaposlene na obeh medijih. “Pravijo, da branijo demokracijo, a se obnašajo kot v diktaturi,” je ob tem zapisal.

K miru v Boliviji je danes pozval papež Frančišek. “Bolivijce, predvsem politične in družbene voditelje, pozivam, da na rezultate preverbe volitev počakajo v konstruktivnem duhu in mirnem ozračju,” je povedal še pred objavo poročila OAS. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen