Bodo banke na depozite kmalu uvedle ležarine?

0

Rok Pikon v komentarju Leto, ko bomo začeli plačevati ležarine? piše, da je v letu 2019 namesto dviga obrestnih mer za depozite vse več govora o nižanju obrestnih mer na denar deponentov v negativno območje.

“Banke očitno čaka še vsaj še eno leto pritiskov na stroške. Dodatno tudi zato, ker jim je Banka Slovenije nekoliko pristrigla peruti in omejila dajanje potrošniških posojil, za katere so banke v času negativnih obrestnih mer zaračunavale tudi več kot 10-odstotno efektivno obrestno mero. Del prebivalstva ima od minulega petka močno zmanjšano ali pa celo povsem izničeno kreditno sposobnost. Nič ne kaže, da bi Evropska centralna banka kaj kmalu dvignila obrestne mere. Mario Draghi je ob svojem slovesu dejal, naj obrestnega preobrata ne pričakujemo kmalu (…).

Tudi Christine Lagarde bo morala zasledovati ciljno inflacijo tik pod dvema odstotkoma – trenutno je precej daleč, pri 0,8 odstotka. Ob novih kreditnih omejitvah in ob nadaljevanju politike ECB je seveda jasno, da bodo banke morale iskati nove priložnosti za zaslužek. Ali se bodo po nove denarne tokove obrnile k svojim deponentom ali kam drugam, bomo verjetno izvedeli kmalu.” (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen