Blejski turizem tudi jeseni beleži nadaljnjo rast

0

Nadaljnja rast blejskega turizma se kaže tudi v jesenskih mesecih. Septembra se je število nočitev povečalo za tri odstotke, v prvih devetih mesecih pa za štiri odstotke v primerjavi z enakim obdobjem lani. Velik obisk Bleda še krepi potrebo po južni obvoznici, na nujnost katere bodo prihodnji teden opozorili tudi na novinarski konferenci.

Po podatkih Občine Bled je bilo septembra na Bledu nekaj več kot 133.840 nočitev, lani septembra pa nekaj manj kot 130.000. Od januarja do konca septembra letos so na Bledu našteli skupaj nekaj več kot 971.000 nočitev, v prvih devetih mesecih lanskega leta pa nekaj manj kot 934.000.

Med gosti so na prvem mestu Britanci, na drugem Nemci in na tretjem Italijani. Sledijo ZDA, Nizozemska in Madžarska. Na Bledu so sicer letos nočili gostje iz več kot 180 držav sveta, med njimi tudi iz Demokratične republike Kongo, Francoske Polinezije, Bocvane, Turkmenistana, Zahodne Sahare, Arube, Papue Nove Gvineje in Kiribatov. Tako tudi letos Bled ostaja svet v malem.

Velik turistični obisk Bleda še poudarja nujo po izgradnji obvoznice, ki bi območje mimo Blejskega jezera razbremenila prometa. “Saga o izgradnji južne razbremenilne ceste se vleče vsaj že 50 let. Vse prevečkrat smo bili na Bledu deležni zagotovil države, da zdaj pa cesta res bo,” poudarjajo na blejski občini, kjer prihodnji teden pripravljajo novinarski konferenco glede obvoznice.

Kot so poudarili, so vsakokrat verjeli zagotovilom države, da se bo gradnja obvoznice res začela. Sedaj je znova veliko nejasnosti glede tega, kdaj se bo projekt začel uresničevati, čemur naj bi botrovalo nasprotovanje nekaterih krajanov izbrani trasi. Zato so za četrtek, simbolno pet minut pred 12. sklicali novinarsko konferenco, na kateri naj bi javnost obvestili, da je Bled pri zahtevah za izgradnjo obvoznice složen.

“Občani, predstavniki gospodarstva in drugih javnosti v občini smo prepričani, da sedanje stanje prometa ni več ne sprejemljivo in ne varno,” so poudarili. Na novinarski konferenci bodo sodelovali tako predstavniki občine Bled kot predstavniki Občine Bohinj, predstavniki blejskega občinskega sveta, Turizma Bled, gospodarstva in društev ter občani. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen