Zimski festival z Orkestrom Slovenske filharmonije in gosti v posvetilo Beethovnu

0

Festival Ljubljana ob kulturnem prazniku, 8. februarju, ponovno pripravlja Zimski festival, ki postaja stalnica v njegovi siceršnji ponudbi. Ker bo v prihodnjem letu ves svet slavil 250-letnico rojstva Ludwiga van Beethovna, bodo zimski koncerti v celoti posvečeni velikemu skladatelju. Slišati bo mogoče vse njegove klavirske koncerte.

Vseh pet Beethovnovih klavirskih koncertov bodo na Zimskem festivalu izvedli mednarodno uveljavljeni pianisti skupaj z orkestrom Slovenske filharmonije, ki je rezidenčni orkester Festivala Ljubljana, ob tem pa bo mogoče slišati še Uverturo Leonora ter prvo in peto simfonijo. Koncerti bodo 2., 4. in 6. februarja v Unionski dvorani.

Kot so za STA pojasnili v zavodu, so soliste izbrali na podlagi njihove kakovosti, saj so povabili stalne goste največjih svetovnih koncertnih prizorišč ter prejemnike prestižnih nagrad in odličij.

Na prvem koncertu bosta prvi in tretji Beethovnov klavirski koncert izvedla britanska pianistka Imogen Cooper, ena največjih interpretk klasičnega in romantičnega repertoarja, prejemnica številnih mednarodnih nagrad ter častna članica Kraljeve akademije za glasbo, ter ruski pianist Aleksej Volodin, ki redno nastopa z znanimi svetovnimi orkestri, kot so Newyorški filharmoniki, orkester Gewandhaus iz Leipziga, orkester Tonhalle iz Züricha in Kraljevi filharmonični orkester iz Londona.

Drugi in četrti Beethovnov klavirski koncert bosta na drugem koncertu poustvarila v Španiji živeči kubanski pianist Leonel Morales, ki, kot so zapisali na Festivalu Ljubljana, slovi po izjemni virtuoznosti, briljantni tehniki, prefinjeni izraznosti ter raznovrstnem repertoarju, ter domača pianistka Tatjana Ognjanović, učenka Dubravke Tomšič Srebotnjak in nagrajenka številnih klavirskih tekmovanj, med drugim je kar trikrat prejela posebno nagrado za najboljšo izvedbo Beethovnove sonate. Njen repertoar sega od baročne do najsodobnejše glasbe ter prvih izvedb slovenskih skladateljev.

Na zadnjem koncertu bo peti Beethovnov klavirski koncert interpretiral eden najboljših domačih pianistov mlajše generacije Aleksander Gadžijev, ki je kljub mladosti redni gostujoči koncertant na Japonskem in festivalih po svetu ter je že sodeloval z več orkestri, med drugim z Orkestrom Padove in Benečije, Simfoničnim orkestrom gledališča La Fenice, Tokijskim orkestrom in Jeruzalemskim orkestrom.

Festival bo odprla tretja različica uverture Leonora, ki jo je Beethoven skladal za svojo edino opero Fidelio. Drugi večer bo odprla prva Beethovnova simfonija, sklepnega pa njegova peta simfonija, morda najbolj pomembno simfonično delo vseh časov. V njej je skladatelj nakazal slutnjo tragične usode s prepoznavnim motivom, zaradi katerega se je skladbe oprijela oznaka Usodna. Pisatelj in skladatelj E. T. A. Hoffmann jo je kmalu po nastanku razglasil za vzorčno delo romantične glasbe.

Orkester Slovenske filharmonije bodo vodili eden najvidnejših srbskih dirigentov mlajše generacije, glasbeni direktor srbske televizije ter nekdanjega rezidenčni dirigent v Švedski kraljevi operi Bojan Suđič, madžarski dirigent Andras Keller, ki je med drugim ustanovitelj slovitega godalnega kvarteta Keller, ter britanski dirigent Jan Latham-Koening, umetniški direktor moskovskega gledališča Kolobov Nova ter umetniški vodja Filharmoničnega orkestra UNAM iz Mehike in Flandrijskega simfoničnega orkestra, so sporočili s Festivala Ljubljana.

S koncerti se bo Festival Ljubljana poklonil Beethovnovemu jubileju, obletnice pa se bodo dotaknili tudi na Slovenskih glasbenih dnevih, na katerih bodo predstavili izdajo “ljubljanskega” prepisa šeste simfonije s skladateljevimi lastnoročnimi popravki, ki ga hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen