V SDS predlagajo omejitev prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov: prodaja naj se dovoli samo zadnjih 5 decembrskih dni, “pokanje” pa naj bo zgolj na Silvestrovo!

6

“Z  novelo zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih predlagamo rešitev, da se omeji rok glede prodaje in uporabe pirotehničnih oziroma ognjemetnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, in sicer tako, da je prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1 fizičnim osebam dovoljena med 27. decembrom in 31. decembrom, njihova uporaba pa bi bila dovoljena od 31. decembra od 16. ure do 1. januarja do 3. ure zjutraj,” so zapisali danes pri SDS.

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o spremembi in dopolnitvi zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.  Vsako leto v času novoletnih praznikov mediji poročajo o številnih poškodbah zaradi uporabe ognjemetnih oziroma pirotehničnih izdelkov. Prav tako ob tem velja spomniti na negativne vplive njihove uporabe na ljudi, živali in okolje. Zato v poslanski skupini SDS predlagajo spremembe zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kjer predlagajo rešitve, katerih osnovni namen je omejitev in strožji nadzor glede prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov.

 

“S spremembami zakona želimo urediti vprašanje zagotavljanja varnosti na področju prodaje in posledično uporabe pirotehničnih izdelkov, predvsem v času novoletnih praznikov, ko je po sedaj veljavnem zakonu prodaja in uporaba pirotehničnih sredstev mogoča.
Z  novelo zakona predlagamo rešitev, da se omeji rok glede prodaje in uporabe pirotehničnih in ognjemetnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, in sicer tako, da je prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1 fizičnim osebam dovoljena med 27. decembrom in 31. decembrom, njihova uporaba pa bi bila dovoljena od 31. decembra od 16. ure do 1. januarja do 3. ure zjutraj.

S črtanjem drugega odstavka 35. člena predlagamo črtanje izjeme uporabe ognjemetnih izdelkov kategorije F1 in F2 tudi fizičnim osebam, mlajšim od 14 let (izdelki v kategoriji F1) oziroma 16 let (izdelki v kategoriji F2), ne glede, ali so te osebe pod nadzorstvom staršev. Menimo namreč, da fizične osebe, mlajše od 14 in 16 let zaradi varnosti ne bi smele uporabljati pirotehničnih izdelkov kategorij F1 in F2.

V luči preventivnega delovanja predlagamo tudi ureditev vprašanja samega nadzora pri prodaji pirotehničnih izdelkov. Predlagamo, da Inšpektorat RS za notranje zadeve, ki po Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih izvaja inšpekcijske nadzore pri trgovcih s pirotehniko zaradi neustreznih prodajnih mest in nedovoljene prodaje ognjemetnih izdelkov, posebno pozornost pri svojem delu nameni temu, ali trgovci upoštevajo 35. člen zakona in pirotehnične izdelke mlajšim od 14. oziroma 16 let prodaja zgolj, če imajo ob nakupu nadzor staršev.

V poslanski skupini SDS še menimo, da je zaradi zagotavljanja varnosti treba posebno pozornost posvetiti tudi preventivnemu delovanju in ozaveščanju javnosti glede delovanja pirotehničnih izdelkov, in sicer v izogib nesrečam, ki se dogajajo pri uporabi teh izdelkov.”

Celoten predlog zakona se nahaja tukaj.

Št. komentarjev: 6
 1. mirror pravi

  Levaki bodo proti, kot pri vsakemu predlogu , ki pride iz SDS.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Pri upokojencu spet našli orožarno. Kje bomo pa sedaj nabavljal topovske udare.
  boditevcvetju

 3. Muco the bomber pravi

  A se je vam na SDS-u tu zmračil um??…vi pa o petardah..ma kakšne petarde, termo nuklearno napravo bi bilo potrebno sprožiti v močvirju….. se vnaprej oproščam vsem kolateralnim žrtvam….

 4. Nulla pravi

  Se podpišem! Dober predlog, a kaj ko ga levaki-bedaki vse pametne predloge sabotirajo!

 5. Razumnik pravi

  Če bom vsaj en prst ostal zaradi te novele nedotaknjen, je to za podpreti!

 6. Hyperion pravi

  Bravo SDS, predlog popolnoma podpiram. Sem pa še bolj radikalna, saj zaradi nemogočega pokanja v mestnih središčih trpijo domači ljubljenčki (psi, mačke, ptice) in bolniki. Kar mene zadeva, bi bilo pokanje v mestnih središčih, blokovskih naseljih itd. popolnoma prepovedano. A to so le pobožne želje, zato z malimi koraki naprej.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen