Ustavno sodišče danes o ustavnosti preiskave v zadevi Kangler in izvajanju odločbe glede financiranja zasebnih šol

1

Ustavno sodišče bo danes na seji obravnavalo pobudo za oceno ustavnosti ustanovitve preiskovalne komisije DZ v zadevi Kangler. Vložilo jo je tožilstvo, ker da posega v pravosodno vejo oblasti. Ustavni sodniki bodo obravnavali tudi pobudo, naj ustavno sodišče samo določi izvajanje odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

Pobudo za oceno ustavnosti nedavno ustanovljene preiskovalne komisije v zadevi Kangler in zakona o parlamentarni preiskavi, ki takšno ustanovitev dopušča, je na ustavno sodišče vložilo vrhovno državno tožilstvo, ki meni, da gre pri ustanovitvi za nedopusten poseg zakonodajne veje oblasti v pravosodje.

S preiskovalno komisijo, ki jo je zahteval državni svet, DZ pa jo je po zakonu moral ustanoviti, bi namreč poslanci ugotavljali politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon državnega svetnika in nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja in domnevne zlorabe pri tem pregonu.

Pobudo, naj sodišče samo določi izvajanje ustavne odločbe iz leta 2014, s katero je DZ naložilo izenačitev financiranja zasebnih osnovnih šol z javnimi, so na ustavno sodišče podali starši otrok v zasebnih osnovnih šolah. Po besedah prvopodpisanega Antona Kokalja namreč ugotavljajo, da odločba ostaja neuresničena in je tudi DZ očitno ni sposoben uresničiti.

Ustavni sodniki bodo imeli na mizi tudi zahtevo poslancev SDS in Levice za oceno ustavnosti več členov zakona o kazenskem postopku, ki med drugim dovoljujejo uporabo t. i. IMSI lovilcev. Ustavni sodniki so izvajanje spornih členov poleti zadržali do končne odločitve.

Na mizi ustavnih sodnikov bo tudi ustavna pritožba nekdanjega sodnika Milka Škoberneta, ki izpodbija obsodilno sodbo, s katero je bil obsojen na petletno zaporno kazen zaradi prejemanja podkupnine. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. jozef pravi

    Desnakarji hočejo zaščititi Kanglerja,ki bi moral že zdavnaj sedeti,tako kot še kdo iz tiste čorbe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen