Turška vojska nadaljuje ofenzivo, s severa Sirije pregnanih najmanj 60.000 civilistov

1

Turška vojska danes nadaljuje ofenzivo proti kurdskim milicam na severovzhodu Sirije, kamor so v sredo po letalskih napadih vstopili tudi turški vojaki. Od začetka ofenzive je sicer območje po navedbah aktivistov zapustilo že več kot 60.000 ljudi.

Turško obrambno ministrstvo je pozno zvečer sporočilo, da so njihovi vojaki vzhodno od reke Evfrat v okviru t. i. operacije Izvir miru vstopili v Sirijo, potem ko je vojska območje najprej obstreljevala z letali. Glede na poročanje turških medijev so vojaki v državo vstopili na štirih mestih, od katerih naj bi bili dve blizu sirskega mesta Tel Abjad, dve pa v bližini mesta Ras al Ain.

Glede na poročila so se okrog teh dveh mest vneli hudi spopadi. V njuni bližini so doslej turške sile zavzele sedem vasi, navaja Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki ima na terenu mrežo aktivistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prebivalci zapuščajo Tel Abjad, so pa za nemško tiskovno agencijo dpa povedali, da so civilisti še vedno v mestu, saj jim kurdski borci ne dovolijo, da bi odšli. Observatorij je navedel, da je turška vojska obstreljevala trg v mestu, pri čemer so bili civilisti ranjeni. Sirske demokratične sile (SDF), v katerih večino predstavlja kurdska milica YPG, pa poročajo o treh smrtnih žrtvah, in številnih ranjenih.

Po navedbah observatorija je bilo v turških napadih doslej ubitih 23 borcev kurdskih sil in devet civilistov.

Tarča obstreljevanja pa sta bili danes tudi turški obmejni mesti Ceylanpinar in Akcakale, od koder lokalne oblasti poročajo, da sta bila ubita dojenček in uradnik v davčnem uradu. Ranjenih je bilo 46 ljudi, navajajo.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je opozoril, da je po začetku operacije na severu Sirije na begu več deset tisoč ljudi. Trenutno je na tam ogroženih več sto tisoč civilistov je sporočil visoki komisar za begunce Filippo Grandi.

Na sirskem observatoriju so ocenili, da je bilo v 36 urah s severa Sirije pregnanih najmanj 60.000 civilistov. Obmejni mesti Ras al Ain in Al Darbasija sta skoraj povsem prazni, so dodali.

14 nevladnih organizacij pa je opozorilo, da v Siriji na območju pet kilometrov od meje živi 450.000 ljudi. Med njimi je 90.000 ljudi, ki so morali zaradi spopadov v Siriji že enkrat zapustiti svoje domove. Opozorili so še, da bi lahko bil zaradi turške operacije oviran humanitarni dostop.

Ankara je v sredo popoldne z letalskimi napadi začela vojaško ofenzivo proti kurdski milici YPG na severovzhodu Sirije, od koder so se pred tem umaknili ameriški vojaki. Pozno zvečer je začela še kopensko ofenzivo. Iz sveta so se zvrstili že številni ostri odzivi na ofenzivo.

Ankara milico YPG označuje za teroriste in jih želi pregnati z območja ob meji ter vzpostaviti varovano območje, kamor bi preselili do dva milijona sirskih beguncev, ki so sedaj v Turčiji.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    EU lager željno pričakuje val novih sužnjev.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen