Turčija začela vojaško ofenzivo proti kurdski milici YPG na severu Sirije

0

Turčija je začela vojaško ofenzivo proti kurdski milici YPG na severu Sirije, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

“Turške oborožene sile in sirska narodna vojska so začele operacijo Izvir miru na severu Sirije,” je zapisal na družbenem omrežju Twitter. Dodal je, da je operacija uperjena proti skrajni sunitski skupini Islamska država ter kurdski milici YPG, ki je po mnenju Ankare povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki se v Turčiji bori proti tamkajšnjim oblastem.

“Naša misija je preprečiti oblikovanje koridorja nasilja ob naši južni meji ter na območju vzpostaviti mir,” je poudaril Erdogan.

Erdogan je že nekaj časa grozil z ofenzivo proti kurdskim borcem v Siriji, ki jih označuje za teroriste, in preselitvijo do dveh milijonov sirskih beguncev, ki so sedaj v Turčiji, na varovano območje, ki ga želi vzpostaviti na sirski strani meje s Turčijo. To 30 kilometrov globoko tamponsko območje naj bi se raztezalo na 480 kilometrih vse do iraške meje.

ZDA so v ponedeljek začele umikati svoje enote z območij na severovzhodu Sirije, s čimer so odprle pot za turški vdor. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen