Trump si je premislil glede prizorišča vrha G7

0

Ameriški predsednik Donald Trump si je očitno premislil in prihodnjega vrha skupine G7 vendarle ne bo pripravil v svojem golf klubu na Floridi. Ta odločitev izpred nekaj dni je sprožila ostre odzive in obtožbe o korupciji, Trump pa je v soboto to označil za nore napade medijev in demokratov.

“Glede na medijsko in demokratsko noro in neracionalno sovražnost ne razmišljam več o tem, da bi Trump National Doral v Miamiju gostil vrh G7 leta 2020,” je tvitnil Trump. “Takoj bomo začeli iskati novo prizorišče, vključno z možnostjo v Camp Davidu,” je še dodal.

Bela hiša je v četrtek sporočila, da je bil za prihodnji vrh voditeljev sedmih gospodarsko najrazvitejših držav od 10. do 12. junija prihodnje leto izbran Trumpov golf klub v Miamiju.

Trump je svoje letovišče že promoviral na zadnjem vrhu G7 v Franciji avgusta letos. Zatrdil je, da je to letovišče veliko boljše od vseh drugih možnih krajev v ZDA, ker bo lahko imel vsak voditelj države članice G7 svojo vilo oziroma bungalov. Poleg tega je na voljo veliko krajev za sestanke in srečanja, v bližini je tudi mednarodno letališče.

To je že avgusta sprožilo veliko kritik, da predsednik ZDA izkorišča svoj položaj za osebno korist, po objavi odločitve, da bo vrh res tam, pa so znova oživele. Demokrati v predstavniškem domu kongresa trdijo, da gre za kršitev ustavne prepovedi osebnega okoriščanja s položajem predsednika ZDA. Trump se že otepa dveh tožb zaradi ustavno prepovedanega okoriščanja s položajem in služenja s plačili tujih vlad.

Vršilec dolžnosti šefa Trumpovega kabineta Mick Mulvaney je v četrtek ob objavi novice o izbiri kraja vrha G7 zatrdil, da je predsednik že vsem jasno povedal, da se ne okorišča s položajem. Dodal je tudi, da ne vidi težav z izbrano lokacijo za naslednji vrh G7. Poleg tega je Camp David, kjer so v preteklosti potekala podobna zasedanja in konference, beden v primerjavi s Trumpovim letoviščem, je še dejal Mulvaney.

Vendarle so v petek demokrati v kongresu predstavili predlog zakona, ki bi preprečil zvezno financiranje vrha G7 v Trumpovem golf klubu, poleg tega pa bi morala Bela hiša razkriti vse dokumente glede sprejemanja te odločitve. Zakon so poimenovali Trumpovo plenjenje spodkopava G7 ali s kratico THUG, navaja francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen