Španija izdala nov mednarodni priporni nalog za Puigdemonta

0

Španija je danes izdala nov evropski in mednarodni priporni nalog za nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev. Objavili so ga kmalu po tistem, ko so zaradi teh dveh kaznivih dejanj obsodili druge nekdanje katalonske voditelje.

Špansko vrhovno sodišče je danes sporočilo, da je sodnik Pablo Llarena izdal evropski in mednarodni priporni nalog za Puigdemonta zaradi “kaznivih dejanj vstajništva in zlorabe javnih sredstev”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obsodbe zaradi vstajništva, ki so jih danes izrekli drugim nekdanjim katalonskim voditeljem, “krepijo napoved krivde ubežnika”, je pojasnilo vrhovno sodišče.

Llarena je sicer mednarodni priporni nalog za Puigdemonta julija 2018 umaknil, potem ko je nemško deželno sodišče v Schleswig-Holsteinu ugodilo zahtevi Španije za izročitev Puigdemonta zaradi zlorabe javnih sredstev, ne pa zaradi upora. V prejšnjem pripornem nalogu so namreč aretacijo in izročitev zahtevali zaradi upora in zlorabe javnih sredstev. Zdaj pa aretacijo utemeljujejo z vstajništvom.

Zaradi tega kaznivega dejanja in zlorabe javnih sredstev je bilo namreč danes na španskem vrhovnem sodišču devet nekdanjih voditeljev obsojenih na zaporne kazni od devet do 13 let zapora. Tudi oni so bili obtoženi upora, sodniki pa so se odločili za blažje kaznivo dejanje vstajništva.

Puigdemont se je pred pregonom v Španiji skupaj s še nekaj odstavljenimi ministri konec leta 2017 zatekel v Belgijo. Danes so nov priporni nalog izdali zgolj zanj. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen