Sova še dalje vztraja pri nezakonitostih: Podatkov o konkretnih kadrovskih zadevah Knovsu ne bo posredovala!?

3

Na Sovi vztrajajo, da parlamentarni nadzorni komisiji niso in ne bodo posredovali “tistih podatkov, ki se nanašajo na konkretne kadrovske zadeve, ker pristojnosti za tak nadzor nima”. O pozivih SDS k odstopu direktorja Rajka Kozmelja pa navajajo, da Kozmelj svoja prizadevanja še naprej usmerja v uresničevanje strateških ciljev razvoja Sove.

PREBERITE ŠE TO: JANŠA POZVAL KOZMELJA K ODSTOPU

Na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) so namreč prepričani, da je komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) pristojna za nadzor obveščevalnega področja dela agencije, na ostalih področjih dela agencije pa nadzor opravljajo drugi državni organi. Med njimi navaja inšpektorat za javni sektor, ki ima zakonska pooblastila za nadzor izvajanja zaposlovanja in ga je Sova 9. oktobra že zaprosila, da opravi celovit strokoven nadzor zaposlitvenih postopkov v agenciji.

“Agencija bo pooblaščenim osebam inšpektorata omogočila dostop do vse potrebne dokumentacije in vseh podatkov za nemoteno izvedbo inšpekcijskega nadzora. V interesu agencije je, da pristojni in strokovno kompetenten organ opravi nadzor zaposlitvenih postopkov,” so za STA pojasnili v Sovi. Dodali so, da so bile v medijih v zadnjih dneh namreč pogosto objavljene “sicer neresnične, a obtožujoče navedbe in namigovanja o domnevno spornih ali nezakonitih zaposlitvah v agenciji”. Gre za očitke o posredovanju premierja Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca pri zaposlitvi konkretne uslužbenke na Sovi, sicer Šarčeve znanke.

Če bi nadzor inšpektorata ugotovil kakršne koli nepravilnosti v zaposlitvenih postopkih, bo agencija ravnala v skladu z ukrepi, ki bi ji jih naložil inšpektorat, so zatrdili.

Glavna inšpektorica na tem inšpektoratu Lidija Apohal Vučković je za POP TV dejala, da so v desetih letih izvedli v Sovi 13 inšpekcijskih nadzorov in ugotovili tudi različne nepravilnosti. Zatrdila je še, da do sedaj nikoli niso imeli pripomb na strokovnost izvedbe nadzora ali da bi bili pristranski. Če bi Knovs zahteval podatke od njih, pa jim vpogleda, če bodo ugotovili, da ima to pristojnost, ne bodo odrekali. Bodo pa ravnali v skladu z zakonom o tajnih podatkih.

Tako ostajajo očitno vsaksebi Sova in med drugim predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), ki je v četrtek po tistem, ko je Sova zavrnila posredovanje določene zahtevane dokumentacije, ocenil, da Knovs je pristojen za preverjanje zakonitosti zaposlovanja v Sovi.

Novinar Bojan Požar pa je danes glede vloge Tonina tvitnil: “Afera Lepa N. je izjemna priložnost za @MatejTonin, ker je pač trenutni predsednik #KNOVS. Jaz sem novinar in lahko samo poročam, on pa ima v rokah škarje in platno, pa še resnica je na njegovi strani. Noben ameriški kongresnik takšne priložnosti ne bi spustil iz rok.”

Ob tem je dejal še, da bi moral direktor Sove Kozmelj, če drži, da temu ni tako, že takoj zavrniti pooblaščeno komisijo Knovsa, ki je minuli teden opravila nadzor na sedežu Sove. Direktorju je očital, da si je čez noč premislil, najverjetneje zaradi posredovanja Črnčeca.

V Sovi so glede tega danes pojasnili, da je skupina Knovsa želela “izvesti nadzor na podlagi odredbe, ki je pravilno urejala postopkovni del nadzora, ne pa, vsaj ne v celoti, tudi vsebinskega”. “Agencija je v okviru nadzora v duhu tvornega sodelovanja pooblaščeni komisiji Knovsa posredovala več podatkov, kot bi jih sicer bila dolžna posredovati, ni pa posredovala podatkov, ki jih ne bi smela posredovati,” so navedli.

Po njihovih navedbah se je tako pooblaščena skupina seznanila s podatki v zvezi s splošno dejavnostjo agencije na področju kadrovske politike z vidika uresničevanja strategije nacionalne varnosti, predvsem s številom zaposlenih v mandatu aktualne vlade oz. aktualnega direktorja agencije ter potekom javne objave prostih delovnih mest. Agencija pa je z namenom zavrnitve dvomov, navedenih v medijih, podala tudi nekatera splošna pojasnila glede konkretnega postopka zaposlitve.

Med izvedbo nadzora pa se je po njihovih navedbah izkazalo, da pooblaščena skupina pričakuje tudi podatke iz konkretnih kadrovskih zadev, ki pa da ne morejo biti predmet parlamentarnega nadzora, zato teh podatkov niso izročili. “Ob poznavanju zakonskih določil, ki opredeljujejo pristojnosti posameznih nadzornih organov in teles, bi agencija, če bi se situacija ponovila, ne mogla ravnati drugače kot je,” so navedli.

Sova je sicer med argumenti za zavrnitev dokumentov navajala tudi, da je močno skrbi varnost podatkov, ki naj bi s Knovsa uhajali v medije. Na vprašanje, ali bodo zaradi uma izdaje tajnih podatkov kakorkoli ukrepali, so odgovorili le, da bodo ravnali v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje s tajnimi podatki.

Zaradi Sovine zavrnitve posredovanja zahtevane dokumentacije so bili ogorčeni tudi v opozicijski SDS. Predsednik stranke Janez Janša je direktorja Kozmelja pozval k odstopu.

V Sovi so ob tem navedli le, da direktorja agencije na predlog predsednika vlade imenuje in razrešuje vlada. Kozmelj pa da svoja prizadevanja še naprej usmerja v uresničevanje strateških ciljev razvoja agencije, ki so neločljivo povezani z zakonsko določenimi nalogami agencije.

Št. komentarjev: 3
 1. dardanelo pravi

  Se mi zdi, da so malo Mahniča tukajle namočili…

 2. hari pravi

  Dejstvo je, da so rdeči vedno in povsod po letu 1991 zlorabljali vse državne organe, Sovo pa še posebej!

 3. bruh pravi

  kućanovi post-komunistični MAFIJSKi smrdeči pra sci in svi nje so kućanistanu NEDOTAKLJIVI (v EUropo so zlezli le zaradi denarja , ker drugače ne bi imeli niti za vsakdanj burek) …ajd…prisesani so na državne službe in to le zato, da mafijsko/legalno ščitijo rdečo mafijo na oblasti in pljuvajo/preganjajo moteče drugače misleče,……..ajd..njihov demokratični in pluralni domet je na nuli…..ajd..in tam bo vedno ostal…
  spomnite se, slovenski levičar je VEDNO divje nestrpno, grozno ogabno, sistemsko mafijsko, vedno enoumno vzgojeno in prepičano, smRDEČE bitje……vedno…ajd

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen